Talaş Böreği Tarifi Talaş Böreği Nasıl Yapılır Tarifi Malzemeleri



Talaş Böreği Tarifi
Malzemeler

  • Yarım kilo koyun eti
  • İki tane Soğan
  • Bir yemek kaşığı margarin
  • İki tane domates
  • Bir tatlı kaşığı domates salçası
  • Bir su bardağı su
  • Bir tane yumurta sarısı
  • Bir tatlı kaşığı kekik
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım demet maydanoz
  • Dört bardağı un
  • İki yemek kaşığı margarin
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı
Kuşbaşından daha küçük doğranan etler bir tencereye konur, üzerine ince doğranmış soğan ve bir kaşık margarin ilave edilir, ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine küçük doğranmış domates ve salça konur, biraz daha pişirilir. Bir bardak su ilave edilir, kapatılır, yumuşayıncaya kadar tutulur, açık olarak suyu çektirilir.

Üzerine tuz, kıyılmış maydanoz, kara biber, kekik konur, karıştırılır, soğumaya bırakılır.

Hamuru için; Un, tuz, bir kaşık yağ ve ılık su karıştırılarak katı bir hamur tutulur. Üzerine nemli bir bez örtülerek 15 - 20 dakika dinlendirilir.

Bu hamur altı parçaya bölünür, parçalar merdane ile açılır, yağ sürülür, biraz dinlendirilir, elle hazır yufka inceliği kadar açılır, ortalarına içler eşit olarak konur, bohça gibi kapatılır, kapatılan yer alta gelecek şekilde zeytinyağı ile yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir, üstü kızarıncaya kadar pişirilir.

Pudra Şekerli Un Kurabiyesi


Pudra Şekerli Un Kurabiyesi
Malzemeleri:

  • Bir paket oda sıcaklığında margarin yağı
  • Bir kahve fincanı sıvıyağ
  • Üç kaşık pudra şekeri
  • Dört kaşık buğday nişastası
  • Alabildiği kadar un -4,5 - 5 bardak kadar yeterli oluyor
  • Üzerine serpmek için bir çay bardağı pudra şekeri  

Yapılışı 
Margarin, sıvıyağ ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar karıştırın.
Nişasta ve unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
Hamurdan parçalar koparıp istediğiniz şekli vererek  üzerine bıçakla iki çizik atın
Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin. (Fazla pişirmeyin sertleşir)
Fırından çıkınca pudra şekerine bulayın.

Patlıcan Musakka Tarifi Patlıcan Musakka Nasıl Yapılır Malzemeleri Püf Noktaları


Patlıcan Musakka Tarifi
Malzemeler
  • 5 tane patlıcan
  • 1,5 su bardağı zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı margarin
  • 300 gram kıyma 
  • 1 tane ince doğranmış
  • 2 tane domates-Kabuğu soyulup, halka doğranmış
  • 200 gam domates
  • 4 tane dolmalık
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Karabiber
  • 1,5 su bardağı su 
Yapılışı
Patlıcanların kabuklarını soyup, iki santim kalınlığında yuvarlak halkalar biçiminde doğrayın.
Üzerlerine tuz serpip, yaklaşık 20-30 dakika acı suyunun çıkmasını bekleyin.
Sonra soğuk suyla yıkayıp, kurulayın.
Zeytinyağını bir tavada kızdırın.
Yağ kızınca patlıcanları alt üst ederek altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın.
Fazla yağlarını süzdürerek tavadan alın.
Kağıt peçete üzerine çıkartın. Musakkayı pişireceğiniz fırın tepsisine kızarttığınız patlıcanların yarısını dizin.
Bir tencerede Sana'yı eritin.
Yağ kızınca soğam arasıra karıştırarak birkaç dakika sote edin.
Kıymayı ekleyip, birkaç dakika kıyma suyunu bırakıp, tekrar çekinceye kadar sık sık karıştırarak kavurun. Konkase domates, tuz ve biberi ilave edin.
Kaynar halde et suyunu ya da su koyup, bir taşım kaynatın.
Ateşi kısın.
Ağır ateşte harç suyunu çekinceye kadar pişirin.
Tepsideki patlıcanların üzerine hazırlamış olduğunuz kıymalı harcı koyun.
Üzerine kalan kızarmış patlıcanlar ile halka doğranmış domates ve biberi yerleştirin.
Tepsiyi, önceden 175 °C'de ısıtılmış fırına sürüp, musakkayı 25-30 dakika pişirin.
Patlıcan musakkasını servis tabağına aktarıp, sıcak olarak servis yapın.

Çark Böreği Tarifi Yapılışı Malzemeleri


Çark Böreği Tarifi
Malzemeler
  • Dört tane haşlanmış patates
  • Bir kahve fincanı sıvı yağ
  • Bir tane soğan
  • Dört dilim hindi salamı
  • Bir demet maydanoz
  • Beş tane milföy hamuru
  • İki tane yumurtanın sarısı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı 
  • Pulbiber
Yapılışı
Ön hazırlık olarak haşlanmış patatesleri soyalım. Tavla zarı iriliğinde doğrayalım. Sıvı yağı tavaya alalım. Kızdırdıktan sonra küçük doğradığımız soğanı ekleyelim. Soğan pembeleşmeye başladığında küçük parçalar halinde kesilmiş hindi salamını ekleyelim. Tuz, karabiber, kırmızı pulbiberi ve ince kıyılmış maydanozu ekleyelim. Karışımı iyice harmanlayalım.

Geniş ve uzun bir alüminyum folyonun üzerine milföy hamurlarını yanyana dizelim. Kenarlarını yapıştıralım. Milföy hamurlarının ortasına uzunlamasına patatesli harcı düzgün bir şekilde yayalım. Hamuru düzgün bir rulo oluşturacak şekilde yuvarlayalım. Karşılıklı iki kenarını kapatalım. Şeklini bozmadan alüminyum folyoya saralım. Hamuru, dış kısmı sertleşene dek buzlukta bekletelim.

Buzluktan aldığımız rulonun üzerinden folyoyu çıkaralım. Ruloyu 5 cm aralıklarla, hamur eklerden ayrılmayacak şekilde keselim. Yuvarlak bir form vererek hafifçe yağlanmış tepsiye yerleştirelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana dek pişirelim.

Cevizli Burma Börek Tarifi


Cevizli Burma Börek Tarifi
Malzemeler
Yarım paket margarin
Bir su bardağı pudra şekeri
Üç tane yumurtanın sarısı
Yarım su bardağı süt
Bir çorba kaşığı bal
Bir paket kabartma tozu
Karbonat 
Tuz
Aldığı kadar un

Yapılışı
Un, 2 çay kaşığı karbonat, tuz ve suyu derin bir kabın içinde yoğurup hamur haline getirin.
Hamurdan küçük bezeler koparıp, oklavayla açın.
İlk açtığınız hamurun üzerine sıvı yağ ve dövülmüş ceviz serpin. 
Üzerine bir yufka daha koyun. 
Onun üzerine de malzemeleri ekleyin. 
En Üste bir yufka daha kapatın. 
Bu üç yufkayı rulo yapıp gül biçiminde kıvırın.
Yağlanmış tepsinin ortasına koyun. 
Diğer yufkaları da aynı biçimde üst üste koyup ortadaki yufkanın etrafında dolayın. 
Üzerine 2 çorba kaşığı eritilmiş margarini serpip 1 tane yumurta sarısını sürün. 
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirin.

Tuzlu Pasta Tarifi Ve Yapılışı


Tuzlu Pasta Tarifi Ve Yapılışı 
Malzemeleri
  • Bir su bardağı sıvıyağ
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir paket margarin (oda sıcaklığında olacak eritilmeyecek)
  • Bir paket kabartma tozu
  • Bir tatlı kaşığı şeker
  • İki tane yumurta
  • 1 su bardağının iki parmak kadarı limon suyu üstü su ile doldurulacak
  • Aldığı kadar un
  • Zevkinize göre susam
Yapılışı
Sıvı yağı, margarini, limon suyunu, iki yumurtanın beyazını, kabartma tozunu, tuzu, şekeri unla beraber karıştırın kulak memesi yumuşaklığı kıvamında hamur elde edin. 
Hamura zevkinize göre örgü, yuvarlak ya da daha başka şekller verin
İki yumurtanın sarısını üzerlerine sürün.
Üzerine isteğinize göre susam ve çörek otu serpebilirsiniz. 
180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
 

Tuzlu Kurabiye Tarifleri

Malzemeler:

  • Bir paket margarin ya da tereyağı
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Bir çay bardağı yoğurt
  • Dört yemek kasığı toz seker
  • Dört çay kaşığı tuz
  • Üç su bardağı un
  • Bir yemek kaşığı kekik
  • Uzerine sürmek için yumurta sarisi ve susam

Yapılışı:
Margarini, sıvı yağı, yoğurdu, toz şekeri, tuzu ve elenmiş unu karıştırarak yoğuruyoruz.
Ele yapışmayacak kıvama bir hamur elde ediyoruz.
İstediğiniz şekli vererek yağlanmış tepsiye diziyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz, birazda susam serpiştiriyoruz.
180 derecede önceden ısıtılan fırında üzeri kızarana kadar 15-20 dakika pişiriyoruz.

Tuzlu Pasta Nasıl Yapılır Tarifi Tuzlu Kurabiye Tuzlu Pasta Çelitleri


Tuzlu Pasta Tarifi
Malzemeleri: 
  • Bir tane oda sıcaklığında margarin
  • Bir çay bardağı sıvıyağ
  • Bir yumurta
  • Kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Bir çimdik tuz
  • Bir tane limon
Yapılışı
Unu bir kaba koyup margarin, sıvı yağ ve bir yumurtanın sarısını ekleyerek yoğuralım.
Bir çay bardağının yarısına limon suyu, yarısına da su dolduralım, kabartma tozunu bu karışıma ekleyelim.
( karışım kabarıp taşacağı için altına geniş bir tabak koyalım)
Bu karışımı da hamura ekleyip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim.
Hazırladığımız hamura istediğimiz şekilleri verelim.
Şekil verdiğiniz hamuru önce yumurta akına sonra susama batırıp tepsiye dizelim.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri kızarana kadar pişirelim.

Tuzlu Pasatalar


Tuzlu Pasta Tarifi
Malzemeleri:
  • Bir paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin yağı
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • ir çay bardağı yoğurt
  • Bir  tutam kadar toz şeker
  • Yeteri kadar tuz (Dört çay kaşığı tuz yeterli oluyor)
  • Beş su bardağı un
  • Bir yemek kaşığı pulbiber
Üzeri için
  • Bir yumurta
  • Çörek otu
  • Susam
Yapılışı
Malzemeleri bir kaba koyarak yoğurun.
Hazırladığınız hamuru istediğiniz şekilleri verebilirsiniz.
İster değişik bardaklarla isterseniz kalıplarla hamuru kesin.
Üzerlerine yumurta sürün susam veya çörek otu serpin.
180 derecede ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.

Fırında Pirzola Tarifi


  • 750 gram kuzu pirzola
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 tatlı kaşığı kekik
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay bardağı ılık su
  • 10 diş sarmısak
  • Beş tane arpacık soğan
  • Yeteri kadar tuz

Yapılışı
Eti (tuz, su, soğan ve sarımsak hariç) diğer malzemelerle iyice karıştıralım. 
Bu işlemi 1 gün önceden yapar ve buzdolabında bekletirseniz daha iyi sonuç alırsınız. 
Eğer pişireceğiniz gün bu işlemi yapacaksanız soğan ve sarımsakları da ekleyerek karıştırın.
Yayvan fırın kabımıza etleri yayalım.
Ilık suyu ekleyelim.
Üzerini folyo ile kapatıp 200 derecelik fırında alt katta 60-70 dakika pişirelim. 
Fırın sıcaklığı hızına göre değişebilir, arada kontrol edin.
Tuzunu pişmeye yakın ekleyelim.
En son aşamada folyoyu alıp, suyunu çekene kadar pişirelim. 
Üstünü kızartalım.
Etlerin kurumaması için sık sık kontrol edelim. 

Alman Kurabiyesi Tarifi Alman Kurabiyesi Nasıl Yapılır


Malzemeleri:
  • 375 gram tereyağı
  • Beş bardak un
  • Bir tatlı kaşığı maya
  • Bir yemek kaşığı krem şanti
  • İki yumurtanın sarısı
  • 100 gram iri taneli toz şeker
Yapılışı
Yağı, unu ve parçalara ayırdığınız mayayı bir el mikseri ile iyice karıştırın.
Daha sonra elinizin de yardımı ile yumuşak bir hamur oluşturun.
Sıcak bir ortamda üstü kapalı şekilde 20 dkika bekletin.
Hamuru yarım santim kalınlığında açın.
6, 5 cm çapında yuvarlak halkalar olacak şeklinde bardakla kesin.
Ortasını halka olacak şekilde delin. (ortası delikli kandil simidi gibi)
Halkaları tabanı yağlanmış ya da yağlı kağıt bulunan bir tepsiye yerleştirin.
Yumurta sarısı ile sıvayın ve şekerleri üzerine serpiştirin.
175 derece ısıda 12-15 dk. pişirin.
Soğumaya bırakın.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi


Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi 
Malzemeleri:
  • İki su bardağı pirinç
  • İki tane orta boy soğan
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Bir tane limon
  • Bir tatlı kaşığı tarçın
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • ir tatlı kaşığı yenibahar
  • İki yemek kaşığı kuş üzümü
  • İki yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1.5 yemek kaşığı nane
  • Üçdiş sarımsak
  • Bir tatlı kaşığı biber salçası
  • Birtatlı kaşığı domates salçası
  • Bir çay bardağı sıcak su
  • İki tane kesme şeker veya 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir çay kaşığı tuz

Yapılışı
Yaprak sarmasını yapmaya pirinçleri ıslatarak başlıyoruz. Pirinçleri bir kaba alın ve üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ekleyin. Ortalama yarım saat bekletin. 

Siz bu arada salamura yaprakları haşlamak için tencereye alın. Yaprakların üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ekleyip 10 dakika haşlayın. Eğer yaprakları haşlarken sıcak suyu 1-2 kez değiştirirseniz, yapraklar tuzunu atacağı için daha lezzetli olacaktır.

Sarma içini hazırlamak için zeytinyağını tencereye alın ve kızdırın. Kızgın zeytinyağına ince ince doğradığınız soğanları ekleyin ve 1-2 dakika karıştırın. Ardından yine ince ince doğradığınız sarımsakları da ekleyin. 1-2 karıştırdıktan sonra dolmalık fıstıkları da ekleyin. Soğanlar pembeleşene, fıstıklar sararana kadar karıştırarak kavurun. Soğanlar pembeleşince üzerine küçük doğranmış etinizi ekleyin. Etler renk değiştirene kadar karıştırarak kavurmaya devam edin.

Et renk değiştirdiğinde üzerine salçayı, kuş üzümlerini ve şekeri ekleyip 1-2 kez karıştırın. Ardından 1 tatlı kaşığı tarçın, karabiber, yenibahar ve 1.5 yemek kaşığı naneyi ekleyip 1-2 kez karıştırın. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri malzemelerin üzerine ekleyip, yarım limonun suyunu da üzerine sıkın. Bu şekilde 5-6 dakika karıştırarak pişirin. İnce ince doğradığınız maydanozlarla birlikte, 1 çay bardağı sıcak su ekleyip, karıştırmaya devam edin. İç karışım suyunu çekene kadar pişirin. Pişen harcı 5 dakika soğumaya bırakın.

Yaprak sarmasını sararken yaprakların parlak yüzeyi alta gelecek şekilde serin. Ortasına hazırladığınız iç harçtan koyup yanlarını içe alarak sarın.  

Sarma işlemi bittikten sonra yaprak sarmasını pişireceğiniz tencerenin dibinin yanmaması için 3-4 tane yaprak dizin. Üzerine hazırladığınız sarmaları sıkışık olacak şekilde dizin. Tüm sarmaları dizip, en üste de kalan yarım limonu yuvarlak dilimler halinde kesip, dizin. Onun üzerine de 2 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirerek dökün. Ekşi olmasını isterseniz ekstradan nar ekşisi ya da limon tuzu kullanabilirsiniz. 

Sarmaların üzerini hafif geçecek kadar su ekleyin. Tencerenizin üzerine dolma taşı ya da tencere genişliğinde bir tabağı ters çevirip koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte pişirin. Su kaynayınca ocağın altını kısıp, yaklaşık 30 dakika pişirin.  

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi Zeytinyağlı Pırasa Nasıl Yapılır Tarifi Yapılışı


Zeytinyağlı Pırasa Tarifi 
Malzemeleri:
  • Bir kilogram pırasa
  • İki çay bardağı pirinç veya bulgur
  • İki tane havuç
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Bir tane orta boy soğan
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir çay kaşığı toz şeker
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • Zevkinize göre üzerine sıkmak için limon
Yapılışı  
Pırasanızın saplarını ayıklayıp 1-2 kez iyice yıkadıktan sonra çapraz şekilde doğrayın.
Zeytinyağını yemeğinizi yapacağınız tencerenize ekleyin ve ocağın altını açın.
Zeytinyağı kızdıktan sonra ince ince doğradığınız soğanları ekleyip kızartın.
Soğanlar renk değiştirdikten sonra halka halka doğradığınız havuçları da ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından doğradığınız pırasaları da tencerenize ekleyip karıştırın.
Bu şekilde yaklaşık 10 dakika kavurun.
Salçayı ekleyerek salçanın ekşimsi tadı gidene kadar tekrar kavurun.
Daha sonra bir kaç kez sudan geçirip yıkadığınız pirinçleri pırasanın üzerine ekleyin ve karıştırın.
Pul biber, tuz ve toz şekeri de ekleyip karıştırın.
1.5 su bardağı sıcak suyu da ekleyip karıştırın.
Bu şekilde 10 dakika daha pişirin.
Zeytinyağlı pırasa yemeğiniz piştikten sonra üzerine limon sıkın.
Limonu en son sıkmanızın nedeni zeytinyağlı pırasa yemeğinin pişme süresini uzatmamaktır.

Patates Köftesi Tarifi Patates Köftesi Nasıl Yapılır Tarifi



Patates Köftesi Tarifi
Malzemeler 
  • 500 gram patates
  • Bir çorba kaşığı margarin
  • Bir adet yumurta
  • Un
  • Bir tane rendelenmiş soğan
  • 1/4 su bardağı ufalanmış ekmek içi
  • Bir bardak galeta unu
  • Kızartma yağı
  • Karabiber
Yapılışı
Patatesleri soyup yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Suyunu iyice süzüp, margarini ekleyin ve ezerek püre haline getirin.
Yumurtayı, tuzu, karabiberi, soğanı ve ufalanmış ekmek içini ekleyip iyice yoğurun.
Elinizi unlayarak yoğurduğunuz karışıma irice köfte sekli verin.
Bir kaseye galeta ununu boşaltın.
Köftelerin her iki yüzünü galeta ununa bulayın.
Genişçe bir tepsiye dizerek bir saat kadar buzdolabında bekletin.
Bu arada yağı kızdırın.
Köftelerin her iki yüzünü altın rengi alıncaya kadar kızartın.

Fırında Baharatlı Mis Patates Nasıl Yapılır Tarifi Malzemeleri




Fırında Patates Tarifi
Malzemeleri: 
  • Sekiz tane patates
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik
  • Nane
  • Zevkinize göre diğer baharatlar
  • Bir tane fırın poşeti
Yapılışı
Patateslerin kabuklarını soyulup  istediğiniz şekilde doğrayın
Yağı bir kaseye koyarak içine tuz ve baharatlar ilave ederek iyice karıştırarak  çırpın.
Bu karışımı patateslerin üzerine döküp iyice karıştırın.
Hazırladığınız patatesleri fırın poşetine doldurulur.
200 derecede ısıtılan fırında patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Ciğer Sote Tarifi Ciğer Sote Nasıl Yapılır Tarifi Malzemeleri


Ciğer Sote Tarifi 
Malzemeleri:
  • Üç yemek kaşığı zeytinyağı
  • İki tane orta boy soğan
  • 400 gram ciğer
  • İki tane domates
  • Dört diş sarımsak
  • 6-7 dal maydanoz
  • İki tane yeşil sivri biber
  • Baharatları zevkinize göre ekleyebilirsiniz (Tuz, pul biber, kekik...)
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı 
Geniş bir tavaya ya da tencereye 3 yemek kaşığı zeytinyağını alın.
Zeytinyağını kızdırıp söğüş şeklinde büyük büyük doğradığınız soğanları ekleyip 1-2 kez karıştırın.
Üzerine ince ince doğradığınız sarımsakları ekleyip soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
Soğanlar pembeleştiğinde yarısını servis yapacağınız tabaklara paylaştırın.
Tavada kalan yarısının üzerine de yuvarlak halkalar şeklinde doğradığınız yeşil biberleri ekleyin.
1-2 dakika bu şekilde orta ateşte pişirin ve üzerine kuşbaşı doğranmış ciğerleri ekleyin.
Ciğerleri ekleyip 4-5 dakika renk değiştirene kadar karıştırarak kavurun.
Ciğerler pişince üzerine küp küp doğradığınız domatesleri de ekleyin.
Bu aşamada damak zevkinize göre baharatları ekleyin.
Sote salçasız olduğu için ben pul biber ve tat vermesi açısından kekik kullanabilirsiniz.
Zevkinize göre baharatları değiştirebilirsiniz.
Domatesler yumuşayınca ciğer soteyi ocaktan alın ve soğan bulunan servis tabaklarına paylaştırın.
Üzerine ince kıydığınız maydanoz serpiştirip servis yapın.

Süt Böreği Tarifi Süt Böreği Nasıl Yapılır Tarifi Malzemeleri


Süt Böreği Tarifi
Malzemeleri:
  • 5 tane yumurta
  • Yarım su bardağı mısırözü yağı
  • 2.5 su bardağı süt
  • 200 gram kıyma
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • Aldığı kadar un
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı
Hamuru yoğuracağımız kaba 5 yumurtayı kıralım. Üzerine bir tutam tuz serperek, karıştıralım. Yumurtaların alabildiği kadar unu azar azar ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğuralım. Hamurdan 10 adet eşit beze hazırlayalım. Bezelerin üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirelim.

Unlanmış bir zeminde bezeleri, üzerine un serpiştirerek hazır yufka inceliğinde açalım. Açılan her yufkayı temiz bir bez üzerine serelim. Kuruması için yarım saat bekletelim. Fırın tepsisini sıvı yağla hafifçe yağlayalım. Bir yufkayı buruşturarak serelim. Üzerine bir fırça yardımıyla yağ sürelim. İkinci yufkayı serelim. Tekrar yağ sürelim. Üçüncü yufkayı da serelim.

Tavada 1 çorba kaşığı yağı eritelim. Kıymayı yağla birlikte kavuralım. Tuzu, karabiberi ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek, karıştıralım. Hazırladığımız kıymalı karışımı ve yağı üçüncü yufkanın üzerine döşeyelim. Yufkaların tümünü buruşturalım. En son yufkanın üzerine firça ile yağ sürelim. Kare dilimler keselim.

Önceden ısıttığımız fırında böreği altı ve üstü kızarana dek pişirelim. Fırından çıkarıp iki buçuk su bardağı kaynar sütü böreğin her tarafına dökelim. Böreği, sütünü emene dek fırında tutalım. Ilındıktan sonra servis yapalım.

Çiğ Börek Yapımı Çiğ Börek Nasıl Yapılır


Çiğ Börek Tarifi
Malzemeleri
  • Dört su bardağı un
  • Bir tatlı kaşığı (silme) tuz
  • Hamur yapmak için yeteri kadar su 
  • 250 gram kıyma
  • Bir tane soğan
  • Bir  çay kaşığı tuz
  • Bir  çay kaşığından biraz az karabiber
  • Yarım çay bardağı su
Yapılışı
Bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır. Diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır.

Meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır. Hazırlanan harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür.

Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şekline gelen çiğ böreğin kenarları bir tabakla yada kapatma tırtılı ile kesilir. Hazırlanan çiğ börekler daha önce derin bir tencerede kızdırılmış (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır.

Şakşuka Tarifi Şakşuka Nasıl Yapılır Şakşuka Malzemeleri


Şakşuka Tarifi
Malzemeleri
  • Bir tane Patlıcan
  • Bir tane kabak
  • Sosta kullanmak için İki tane domates
  • Bir tane patates
  • Bir tane soğan
  • Bir kahve fincanı Zeytinyağı
  • İki tane biber
  • Bir diş sarmısak
  • Yeteri kadar tuz
  • Bir çay kaşığı sirke 
  • Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı
Kabak, patlıcan ve patatesin kabuklarını soyup, küp biçiminde doğrayın.
Patlıcanları tuzlayıp, yarım saat bekletin.
Yıkayıp suyunu süzün.
Tavaya sıvı yağı alıp kızdırın.
Önce patatesi sonra kabak ve patlıcanı kızartın.
Servis tabağına alın.
Sosu için, domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini alın.
Küçük küçük doğrayın.
Zeytinyağını tavaya alıp yemeklik doğradığınız soğanları kavurun.
Domatesleri ilave edin. Domates suyunu çekene kadar bekletin.
Ezilmiş sarmısak ve sirkeyi ekleyin.
Tuzunu ayarlayın. Biberleri küp biçiminde doğrayıp, sıvı yağda kızartın.
Yemeğin üzerine koyup servis yapın.

Patates Püreli Ispanak Böreği Tarifi


Patates Püreli Ispanak  Böreği 
Malzemeleri:
  • 4 Haşlanmış Patates
  • 2 Çorba kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • 150 gram sosis
  • 1 kase mantar
  • 1 demet ıspanak
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  •  Sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • Muskat
Üzeri İçin:
Kaşar Peyniri

Yapılışı
Haşlanmış patatesleri karıştırma kabına rendeliyoruz. 
Tereyağı, süt, tuz ve karabiber katıp karıştırıyoruz. 
Yağlanmış bir borcamın tabanına püreyi koyup bastırıyoruz. 
Üzeri için, sosis, mantar, sarımsak ve soğanı ince bir şekilde doğruyoruz.
Sıvıyağ koyduğumuz derin bir tavada doğradıklarımızı koyup kavuruyoruz. 
Kavrulduktan sonra doğranmış ıspanağı ekleyip biraz daha kavuruyoruz. 
Tuz ve karabiberini ekleyip karıştırdıktan sonra altını kapatıyoruz.
Ayrı bir tencerede sıvıyağ ve unu koyup kavuruyoruz. 
Sütü döküp sürekli karıştırarak pişiriyoruz. 
Biraz muskat rendeliyoruz. 
Koyu bir kıvam aldıktan sonra ıspanaklı karışıma döküp karıştırıyoruz.
Patates püresi koyduğumuz borcamın üzerine soslu ıspanağı döküp yayıyoruz. 
Üzerine kaşar peyniri rendeliyoruz. 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişiriyoruz.

Yoğurt Tatlısı Tarifi Yoğurt Tatlısı Nasıl Yapılır Tarifi Malzemeleri


Yoğurt Tatlısı Tarifi
Malzemeleri 
  • Dört tane yumurta
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 4,5 su bardağı şeker (1 bardağı hamura, 3,5 bardağı şuruba)
  • Bir su bardağı un
  • Bir su bardağı + 2 çorba kaşığı irmik
  • 125 gram katı yağ
  • Yarım limonun suyu
  • Bir paket kabartma tozu
Yapılışı
3,5 bardak şeker ve 3,5 bardak su kaynatılarak şurup haline getirilir.
Yumurta ve şeker iyice çırpılır.
Limon suyu, yoğurt, un, irmik, erimiş yağ ilave edilerek tekrar karıştırın.
En son olarak kabartma tozunu da ilave ederek karıştırın.
Hamuru yağlanmış tepsiye döküp üzerini düzeltin.
Orta hararetli fırında 40 dakika pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz üzerine şurubu dökerek üzerine kapak kapatın hafif ateşte suyunu çektiriniz. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapınız.

Tarçınlı Kek Tarifi Tarçınlı Kek Nasıl Yapılır Tarifi Malzemeleri


Tarçınlı Kek Tarifi
Malzemeleri:
  • Üç yumurta
  • Üç su bardağı un
  • Bir su bardağı süt
  • Bir su bardağı ceviz
  • İki su bardağı şeker
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • Bir yemek kaşığı tarçın
  • Bir paket kabartma tozu
Yapılışı
3 yumurta ile şekeri köpürünceye kadar çırpalım. 
Üzerine sırasıyla sütü, sıvı yağı, unu, kabartma tozunu, tarçını ekleyerek çırpmaya devam edelim. 
Kek kalıbını margarinle ya da sıvı yağla iyice yağlayalım ve tabana un serpelim. 
Hazırladığımız hamurun yarısını kalıba boşaltalım. 
Kalan yarıya cevizi karıştırıp üzerine dökelim.
Bütün cevizlerin dibe çökmesini engellemek için 190 derecede pişirelim. 
Pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırıp bakalım üzerinde bir şey yoksa pişmiş demektir.  

Tarçınlı Kurabiye Tarifi Tarçınlı Kurabiye Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifleri


Tarçınlı Kurabiye Tarifi 
Malzemeleri:
  • Yarım paket oda sıcaklığında  margarin
  • Bir su bardağı sıvıyağ
  • Dört su bardağı un
  • Dört yemek kaşığı nişasta
  • Üç yemek kaşığı pudra şekeri
  • Tarçın ve pudra şekeri karışımı (tarçın daha az olsun)

Yapılışı
Bütün malzemeleri karıştırıp iyice yoğurun.
Yağlanmış tepsiye minik ceviz topları yapıp dizin.
175 derecelik fırında 35 dakika pişirin. (Arada kontrol edin fazla kızarıp kurumaması gerek)
Fırından çıktıktan sonra 5-6 dakika bekletin.
Sonra tarçın ve pudra şekeri karışımına bulayıp servis tabağına alın.

Domatesli Makarna Tarifi


Domatesli Makarna Tarifi 
Malzemeleri
  • Yarım paket makarna
  • İki tane orta boy domates
  • Üç yemek kaşığı tereyağı
  • Bir tane soğan
  • Bir diş sarımsak
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Parmesan ya da kaşar peyniri
  • Birkaç dal fesleğen
  • Maydanoz
Yapılışı 
Makarnanızı üzerindeki tarife göre haşlayın. 
Her makarnanın pişme süresi farklı olabiliyor. 
Siz diri ya da yumuşak seviyorsanız ona göre haşlayabilirsiniz. 
Haşlarken kaynar suya biraz sıvı yağ ve tuz ekleyin. 
Bu işlem tad verecek ve makarnaların yapışmasını engelleyecektir. 
Makarna haşlanırken siz domates sosunu hazırlamaya geçin. 
Soğanı ince ince doğrayın ve tavada kızdırdığınız tereyağında kavurun. 
Hafif pembeleşince üzerine yine ince doğradığınız sarımsakları da ekleyin. 
1-2 kez karıştırıp sarımsakları ekleyin.
Hafiften kızarınca üzerine küp küp doğradığınız domatesleri ve sulandırdığınız domates salçasını ekleyin. 
Domatesler yumuşayana kadar, arasıra karıştırarak pişirin. 
Domates sosunuz hazır olmak üzereyken üzerine isterseniz damak zevkinize göre baharat da ekleyebilirsiniz. Domates sosunun altını kapatın, haşladığınız makarnayı süzün ve servis tabağına alın. 
Üzerine hazırladığınız domates sosundan dilediğiniz kadar ekleyin. 
En üste de ince ince kıydığınız maydanoz ve fesleğenleri ekleyin.
Makarnanızın üzerine isterseniz peynir de rendeleyebilirsiniz. 
Evinizde varsa parmesan peyniri ya da kaşar peynirini sıcak sosun üzerine serpiştirin ve servis yapın.  

Kısır Tarifi


Kısır Tarifi 
Malzemeleri
  • Dört çay bardağı köftelik bulgur
  • İki tane salatalık
  • Dört tane domates
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet nane
  • 5-6 tane yeşil soğan
  • 2-3 dal fesleğen
  • İki diş sarımsak
  • Dört tane arpacık soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Baharatlar (tuz, pul biber, karabiber)
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Bir yemek kaşığı biber salçası
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 çay bardağı sıcak su
Yapılışı 
Geniş bir kaba ya da tepsiye, köftelik bulguru boşaltın. 
Üzerine sıcak suyu döküp, yaklaşık 5 dakika yumuşaması için bekletin.
Bulgur hafiften yumuşayınca üzerine ince ince doğradığınız kuru soğan ve sarımsakları ekleyip, bastırarak yoğurmaya başlayın. 
Soğanlar iyice ezildiğinde salçaları ekleyin ve yoğurmaya devam edin. 
Salçalar iyice harmanlandığında ince ince doğradığınız maydanoz, nane, yeşil soğan, fesleğen, salatalık ve domatesleri ekleyin.
Malzemeleri 1-2 karıştırdıktan sonra üzerine damak zevkinize göre baharatları ekleyin. 
Ardından zeytinyağını ve nar ekşisini de (limon suyu da olabilir) malzemelerin üzerine gezdirerek dökün.
Son eklediğiniz malzemelerle birlikte tüm malzemeleri 1-2 karıştırıp, harmanlayın. 
Kısır servise hazır. 
Yanına domates, salatalık, turşu, marul ya da asma yaprağı ile servis yapabilirsiniz.  

Balık Pişirmenin Püf Noktaları


Balık Pişirmenin Püf Noktaları 
Bu yazıda balık pişirmenin püf noktalarından bahsetmeye çalışacağım. Öncelikle alacağımız balık taze olmalı. Peki balığın taze olduğunu nasıl anlarız? Balığın gözleri canlı ve parlaksa, eti gergin ve sertse, solungaçları parlak kırmızı ya da pembe ise, eti sıkı, pulları yapışmıyorsa balık tazedir.

Diğer püf noktalar ise;
Balığı soğuk su ile yıkayın.
Fırında pişirmeden önce zeytinyağı-limon karışımında bekletin. Arzuya göre bu karışıma defne yaprağı ya da kekik ekleyebilirsiniz.
Balığı pişirirken zeytinyağı, su, süt, sirke, domates suyu ya da şarap ekleyebilirsiniz.
Balık pişirirken derisini kesinlikle çıkarmayın. Eğer sevmiyorsanız piştikten sonra çıkartabilirsiniz. Derisini baştan çıkartmamanız hem balığı bir arada tutacaktır hem de suyunu içinde tutarak balığın kurumasını engelleyecektir.
Limonu pişirme sırasında değil de piştikten sonra kullanın. Limonun suyunu rahat çıkartmak için önce 15 saniye mikrodalga fırında bekletip sert bir zeminde yuvarlayın. Böylelikle suyunu rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Eğer pişireceğiniz balık donmuşsa sirkeli suda bekletin. Böylelikle çözülen balığın eti gergin olur.
Izgara yapacaksanız balığınızı sıvı yağ, karabiber, tuz karışımına bulayın. Böylelikle balığınız ızgaraya yapışmaz.
Balık kokusunu elinizden ve kullandığınız malzemelerden çıkartmak için öncelikle soğuk su ile yıkayın, ardından sirke ve limon ile ovun.

Hangi balık hangi aylarda tüketilmelidir?
Akya : Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim
Barbunya : Nisan, Mayıs, Temmuz
Çinekop : Ekim ayından sonra
Çipura : Eylül, Ekim, Kasım
Dil balığı : Her mevsimde
Gelincik : Her mevsimde
Gümüş Balığı : Şubat, Mart, Nisan
Hamsi : Aralık, Ocak, Şubat
Hani : Her mevsimde
İskorpit : Mayıs, Haziran, Temmuz
İstavrit : Her mevsimde
İzmarit : Kasım, Aralık, Ocak, Şubat
Kalkan : Şubat, Mart, Nisan
Karagöz : Her mevsimde
Kayabalığı : her mevsimde
Kefal : Ocak, Şubat, Mart
Kılıç Balığı : Ağustos ocak arası ve Nisan ayında
Kırlangıç : Nisan Eylül arası
Kofana : Eylül Ocak arası
Kolyoz : Temmuz, Ağustos, Eylül
Lahos : her mevsimde haziran ve temmuzda iyidir.
Levrek : Mart, Nisan, Mayıs,Haziran
Lüfer : Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak
Mercan : Eylül, Ekim Kasım, Aralık
Mezgit : Her mevsimde
Minekop : Her mevsimde
Palamut : Ağustos Ocak arası
Sardalya : Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim
Sinarit : Her mevsimde
Tekir : Şubat Temmuz arası
Torik : Eylül, Ekim, Kasım
Uskumru : Kasım, Aralık, Ocak
Zargana : Mart, Nisan
Yayın : Mayıs Eylül arası hariç her mevsimde 

Kaynak: gurmeyemektarifleri.com

Mozaik Pasta Tarifi


Mozaik Pasta Tarifi
Malzemeleri: 
  • Bir paket 200 gramlık pötibör bisküvi  
  • Bir su bardağı süt
  • Üç yemek kaşığı toz şeker
  • İki tatlı kaşığı pirinç unu
  • Bir adet yumurta
  • Bir kahve fincanı kakao
  • 125 gram margarin
  • Bir paket vanilin
  • Hindistan cevizi
Yapılışı 
200 gram bisküviyi bir kap içerisine küçük küçük kırın. 
Pastayı yapacağınız tencereye margarini ekleyip, eritin. 
Üzerine un, şeker, kakao ve vanilini ekleyin. 
Ardından yumurtayı da üzerine kırın ve yavaş yavaş karıştırın. 
Topaklanma olmaması için malzemeleri ezerek karıştırdıktan sonra sütü yavaş yavaş ekleyin. 
Sütü tamamen ekleyip malzemeleri 1-2 kez karıştırın.
Kırdığınız bisküvileri de ekleyin ve tekrar 1-2 kez karıştırın ve ocağı kapatın.
Hazırladığınız mozaik pasta karışımının donması için bir kabın iç tarafını alüminyum folyo ile kaplayın.
Karışımı içine boşaltarak, mozaik pastaya elinizle şekil verin.
Mozaik pastanızı buzluğa koymadan önce oda sıcaklığına gelene kadar dışarda bekletin. 
Ardından buzluğa koyun ve servis etmeden önce 3-4 saat buzlukta bekletin. 
Dilimleyerek servis yapın.  

Patatesli Sulu Köfte Tarifi


Patatesli Sulu Köfte Tarifi
Malzemeleri:
  • İki tane orta boy patates
  • 400 gram kıyma
  • İki tane orta boy kuru soğan
  • 8-10 dal maydanoz
  • İki yemek kaşığı bulgur ya da pirinç
  • Bir tatlı kaşığı un veya 2 dilim bayat ekmek
  • Bir tane yumurta
  • Bir tane kaşığı domates salçası
  • Bir tane kaşığı biber salçası
  • Üç yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kekik
  • Köfteyi kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı: 
Genişçe bir kaba oda sıcaklığındaki kıymayı alın. 
Üzerine soğanlardan bir tanesini rendeleyip ekleyin (diğer soğanı daha sonra kullanacağız). 
Maydanozları ince ince kıyıp malzemeleri üzerine ekleyin. 
Bulguru, unu, yumurtanın akını ve birer çay kaşığı baharatları (tuz, karabiber, pul biber ve kekik) ekleyin. 
Bu arada isterseniz bulgur yerine pirinç, un yerine 2 dilim bayat ekmek de kullanabilirsiniz. 
Kaba aldığınız tüm malzemeleri elinizle iyice yoğurun. 
Kıvamını aldıktan sonra un serpiştirdiğiniz tepsiye, fındık kadar misketler yaparak dizin. 
Tepsiyi hafiften sallayarak tüm köftelerin una bulanmasını sağlayın. 
Bu şekilde köfteleri 10 dakika dinlenmeye bırakın. 
Siz bu arada yemeğinizi yapacağınız tencereye 3 yemek kaşığı zeytinyağını alın. 
Zeytinyağını kızdırıp üzerine ince ince doğradığınız 1 adet kuru soğanı ekleyin. 
Soğanlar pembeleşene kadar karıştırarak pişirin. 
Soğanlar pembeleştiğinde üzerine salçaları ekleyin ve 1-2 kez karıştırın. 
Köfte harcına eklediğiniz baharatların aynısından tencereye de ekleyin ve yine karıştırın. 
Karışımın üzerine küp küp doğradığınız patatesleri de ekleyin ve yine karıştırın. 
Patateslerin üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. 
Bu şekilde patatesleri yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika orta ateşte pişirin.
Yemeğiniz pişerken siz de 10 dakika beklettiğiniz köfteleri kızartmaya geçin. 
İyice kızdırdığınız sıvı yağa köfteleri alın ve kızartın. 
Köfteleri kızarttıktan sonra patateslerin yeterince yumuşamasını beklemeye geçin. 
Ara ara çatal yardımıyla patateslerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin. 
Patateslerin püre yapacak kadar yumuşamasına gerek yok çünkü 20 dakika kadar da köfteler ile pişireceğiz.
Patatesler istenilen kıvama geldiğinde tencerenize köfteleri de yavaş yavaş tencerenize ekleyin ve karıştırın. Bu şekilde kısık ateşte yaklaşık 15 dakika patatesli sulu köftenizi pişirin. 
Ayırdığınız yumurtanın sarısını  2 yemek kaşığı sıcak su ile karıştırın ve tencerenize dökün.
Yumurta sarısını ekledikten sonra yaklaşık 5 dakika daha pişirin ve tencerenizin altını kapatın. 
Patatesli sulu köfteyi sıcak sıcak servis yapın. 

Tiramisu Tarifi


Tiramisu Tarifi
Malzemeleri: 
  • Bir tane hazır pandispanya
  • Bir çay bardağı sıcak su
  • Üç tatlı kaşığı toz şeker
  • Üç tatlı kaşığı neskafe
  • İki tatlı kaşığı kakao
  • Bir tatlı kaşığı türk kahvesi
Kreması için:
  • üç su bardağı süt
  • Bir tane yumurta
  • 200 gram labne peyniri
  • Üç kahve fincanı toz şeker
  • Üç kahve fincanı un
Yapılışı 
Tiramisu yapmaya kremayı  hazırlayarak başlıyoruz.
3 su bardağı süt, yumurta, 3 kahve fincanı un ve 3 kahve fincanı toz şekeri bir tencereye alıp  iyice karıştırın.
Topak topak kalmamasına dikkat edin.
Tencereyi ateşe koyup muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırın.
Muhallebi kıvamını alınca altını kapatıp 10 dakika soğuması için bekletin.
Bir çay bardağı sıcak suya toz şeker ve neskafeyi koyup karıştırın.
Pandispanyanın iç yüzlerini bu karışımla ıslatın.
Kremamızı 10 dakika bekletip soğuttuktan sonra içerisine labne peynirini de ekleyip karıştırarak eritin. Kremanın yarısını altta kalacak pandispanyanın üzerine fotoğraftaki gibi sürün.
Pandispanyanın üst kısmını da üzerine kapatın ve kalan kremayı da üzerini kapatacak şekilde sürün.
İki tatlı kaşığı kakao ve bir tatlı kaşığı Türk kahvesini normal süzgeç yardımıyla üzerine serpiştirin.
Buzdolabında 3-4 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Patates Salatası Tarifi



Patates Salatası Tarifi 

Malzemeleri:
  • 3 tane patates
  • 2 tane yumurta
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane domates
  • 4-5 dal marul
  • 4-5 dal maydanoz
  • 2 dal yeşil nane
  • 1 tane yeşil biber
  • Baharatlar (tuz, pul biber, fesleğen)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı 
Tencereye kaynar su ve tuz ekleyin. 
Yumurta ve patatesleri tencereye koyup kaynatmaya başlayın. 
Yumurtaları 8 dakika sonra, patatesleri de yaklaşık 25-30 dakika sonra tencereden alın. 
Çatal rahat bir şekilde patateslere batıyorsa yeterli derecede pişmiş demektir. 
Yeşillikleri, domatesi ve yeşil biberi ince ince geniş bir kaba doğrayın. 
Üzerine soğanları ve yumurtaları da doğrayın. 
Patatesler piştikten sonra kabuklarını soyup, küp küp doğrayın ve diğer malzemelere ekleyin. 
Tercihen tahta kaşıklar yardımıyla iyice karıştırın.
Baharatları isteğinize göre ekleyin. 
Zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini de üzerine döküp, tekrar karıştırın. 
Yarım saat dinlendirip, servis yapın.  

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır


Türk Kahvesi Nasıl Yapılır Tarifi 
Malzemeleri:
  • Bir kahve fincanı soğuk su
  • Bir tatlı kaşığı türk kahvesi
  • Zevkinize göre şeker
Yapılışı 
Türk Kahvesini yaparken mutlaka soğuk ve hazır su kullanın.
Çeşme suyunda bulunan klor Türk Kahvenizin yeterince iyi olmamasına neden olabilir.
Türk kahvesi için mümkünse bakır cezve kullanın.
Cezveye önce suyu ekleyin.
Ardından kahveyi ve şekeri ekleyin ve 1-2 kez karıştırıp kısık ateşteki ocağa koyun.
Kahveyi kesinlikle kısık ateşte pişirin.
Kahvenin tadını bulması için kısık ateşte pişirmek şart.
Türk Kahve kısık ateşte köpürmeye başlayınca üzerinden tatlı kaşığıyla alıp kahve fincanlarına aktarın.
Bu işlemi cezvede köpük azalana kadar 2-3 kez yapın.
Köpükleri aldıktan sonra cezvede kalan kahveyi 1-2 taşım kaynatarak kahve fincanlarına dökün.

Bonfile Nasıl Pişirilir Tarifi

  • Bonfile
  • Zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz
  • Tereyağı
Yapılışı
Dinlenmiş ve oda sıcaklığındaki bonfilelerin üzerinde hafiften zeytinyağı dökün.
Üzerine karabiber serpiştirin.
Fırça yardımıyla karabiber ve zeytin yağını iyice yayın.
Üzerine hafiften tuz dökün, mümkünse kaya tuzu kullanın.
Aynı işlemi bonfilelerin ters tarafı için de uygulayın.
Tavayı boş bir şekilde ocağa koyup, altını yakın.
Tavanın iyice kızdığından emin olduktan sonra bonfileleri birbirine değmeyecek şekilde tavaya dizin.
Üzeri yağlı olduğu için tavaya ekstradan yağ koymanıza gerek yoktur.
Bonfilelerin bir tarafı  piştiğinde ters tarafını çevirin ve aynı şekilde pişirin.
Bonfileler pişerken her tarafının eşit pişmesi için ara ara çatal yardımıyla üstüne hafiften bastırabilirsiniz. Bonfilelerin gerçek tadını almak istiyorsanız çok fazla pişirmemeniz gerekiyor.
Bonfileleri içindeki buharın bonfileye tekrardan sinmesi ve bonfileyi yumuşatması için birkaç dakika bekletin.
Üzerine hafiften tereyağı sürün ve bu güzel tadın etinize sinmesini sağlayın.

Kaburga Dolması Tarifi


Kaburga Dolması Tarifi 
Malzemeleri
  • Bir kilo tek parça kuzu kaburgası  
  • Bir çay bardağı pirinç
  • Bir tane adet orta boy soğan
  • Bir kahve fincanı badem
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı tuz
  • İki adet orta boy domates
  • Bir tatlı kaşığı biber salçası
  • Bir tatlı kaşığı domates salçası
  • Bir tane yeşil biber
Yapılışı
Kaburga dolması için bir gün önceden bademleri ıslatın.
Kaburga dolmasını yapmak için önce bıçağın ucuyla kaburga ile et arasını yavaş yavaş açın. 
Yapacağınız zaman ıslattığınız bademlerin dış kabuğunu soyun ve beyaz bademler elde edin. 
Pirinçleri yıkayın. 
Ayrıca soğan, biber ve domatesleri de yıkayın, doğrayın. 
Kaburga hariç diğer tüm malzemeleri karıştırın.
Bıçakla arasını açtığınız kaburganın içerisine karışımı doldurun. 
Kaburganın kestiğimiz kısmını temiz bir iğne-iplik yardımıyla dikin. 
Kaburgayı tencereye koyun ve üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin. 
Bu sırada biraz da tuz ekleyin. 
Kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1-1.5 saat pişirin. 
Piştikten sonra iplikleri çıkartarak kaburga dolmasını servis yapın.  

Bayram Kavurması Tarifi


Bayram Kavurması Tarifi
Malzemeleri:
  • 1 kilo orta yağlı kuzu but  
  • 100 gram kuyruk yağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
Yapılışı
Kuyruk yağını incecik doğrayarak, tencerede yağını salana kadar kavurun.
İçerisine kuşbaşı doğranmış butu ilave edin.
Kısık ateşte yaklaşık 1 saat kendi suyuyla pişirin.
Tencereyi kapalı bir şekilde arada bir silkeleyerek etlerin yer değiştirmesini ve yağ ile temasını sağlayınız.
Et pişince üzerine tuz, karabiber ve kekik ilave ediniz.
Sıcak olarak servis yapınız.

Gülmeye Doyamayacağınız Leziz Bir Video


Bu blogda birbirinden doyurucu tariflere yer veriyorum, ama bu videoyu izlemeye doyamadım. Günün menüsünde leziz atıştırmalıklar değil, leziz atışmalar var!

Dünürlerin birbirini çekememesini konu alan Vanish’in yeni videosunda, eğlenceli atışmalara yer veriliyor. İğneleyici laflarla birbirlerine göndermeler yapan, kıskanç mimikleri ve oyunculuğuyla beni hayrete düşüren bu iki dünürü, yukarıdaki videoda izlemenizi tavsiye ediyorum. Gününüze biraz lezzet katmak istiyorsanız, bence siz de mutlaka görmelisiniz.

Üstelik Vanish’in Facebook hayran sayfasında, bu video ile bağlantılı bir aplikasyon da yer alıyor. http://bit.ly/omurbiterdunurgitmez adresine giderek ileride nasıl bir dünür olacağınızı öğrenebilir, pespembe bir çamaşır makinesi kazanma şansı yakalayabilirsiniz!

Bir bumads advertorial içeriğidir.

Kuru Baklava Tarifi


Kuru Baklava Tarifi
Malzemeleri
  • Bir paket baklava yufkası
  • 200 gram tereyağı
  • 1,5 su bardağı kıyılmış ceviz
  • Bir su bardağı şeker
  • İki çorba kaşığı buğday nişastası
  • Şerbeti için
  • İki su bardağı şeker
  • Üç su bardağı su
Yapılışı
Aralarına nişasta serpilmiş baklavalık yufkaların 3 tanesini üst üste koyun. 
Üzerine bolca ceviz serpin. 
Oklava yardımıyla sarıp küçük bir tepsi büyüklüğünde büzdürün ve yufkayı tepsiye yerleştirin. 
Bir kabın içinde şerbetini hazırlayın. 
Tereyağını da eritip tepsideki baklavaların üzerine sıcak dökün. 
200 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirin. 
Fırından alıp az miktarda şerbeti döküp çektirin. 
10 dakika kadar da fırına verip kurutun.


Yumuşak Et Kavurma Nasıl Yapılır Tarifi


Et Kavurma Tarifi
Malzemeler
  • Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (zeytinyağında pişerse daha hafif oluyor)
  • 3 çorba kaşığı kekik

Yapılışı
Tencerede etleri hiç su koymadan 5 dakika kadar kavurun. 
Zeytinyağını ekleyip kavurmaya devam edin. 
Üzerine kekiği serpip kapağını kapatın ve hiç su koymadan kısık ateşte 35 dakika pişmeye bırakın. 
Sıcak olarak ikram edin. 
  

Fırında Tas Kebabı Tarifi


Fırında Tas Kebabı Tarifi
Malzemeleri:
  • Yarım kilo kuşbaşı et
  • 2 tane domates
  • 2 tane havuç
  • 2 tane kuru soğan
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber
Hamur Malzemeler:
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay bardağı tuz
  • 8 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı soğuk su
Yapılışı
Hamur malzemelerini karıştırın.
Suyu azar azar ekleyerek elinizde yapışmayan kıvamda yoğurun.
Kuru soğanı ay şeklinde doğrayarak tereyağında kavurun.
Etleri ekleyip suyunu çekene kadar soteleyin.
Rendelenmiş domatesi, baharatı ve dilimlenmiş havucu ekleyerek 5 dakika kavurun.
Üzerine 1 çay bardağı su koyarak kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Hazırladığınız hamuru unlanmış tezgâhta yarım parmak kalınlığında açarak yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Ortasına harcı koyun ve yemeğin üzerini hamurla kapatın.
160 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Şeftali Konservesi Şeftali Konservesi Nasıl Yapılır

Şeftali Konservesi Şeftali Konservesi Nasıl Yapılır, şeftali konservesi oktay usta, yemek tarifleri, şeftali, konservesi tarifleri, şeftali konservesi yemek tarifleri, şeftali konservesi yapımı, konserve şeftali konservesi, şeftali konservesi turşular konserveler, şeftali konservesi örnekleri, kolay şeftali konservesi.

Şeftali Konservesi
1. Bol etli, yarma şeftalilerden, sağlam, eziksiz ve aynı boyda olanları seçilerek iyice yıkanır.

2. Kabukları soyulur. (Kaynar suya batırılıp derhal çıkarılarak soğuk suya atılan şeftalilerin kabukları kolayca soyulur.)

3. İkiye ayrılarak çekirdekleri çıkarılır. Çekirdek evleri koyu renk ise, bir kaşıkla kazıyarak temizlemek, sonradan konservenin renginin bozulmaması açısından yararlıdır. Bütün şeftaliler hazırlanıncaya kadar soyulan şeftaliler renklerinin kararmaması için, limonlu su, litreye bir tatlı kaşığı hesabıyla şekerli su veya limon tuzlu suda bekletilmelidir.

4. Bu arada şeker şurubu da koyu, orta veya hafif kıvamda hazırlanarak, ocağın altı kısılır ve, şurubun kaynar halde durması sağlanır.

Soğuk usulle doldurulacaksa; şeftalilerin kesilen yüzleri kavanozların alt yüzüne gelecek şekilde hemen çiğ yerleştirilir.

Şeftalileri tamamen örtecek biçimde, kaynar şeker şurubu ilave edilir. Kavanozların üst yüzünde, kapakla meyve arasında 1,5-2 cm. boşluk bırakılır.

Kapatma işleminin başarılı olması için temiz bezi kaynar suya batırarak kavanoz ağzındaki şurup kalıntıları temizlenir ve derhal kapaklar sıkıca kapatılır.

Kavanozları kaynatmak için kullanacağımız tencerenin dibine ızgara veya tahta parçaları koyulur ve kavanozlar birbirine değmeyecek biçimde yerleştirilir.

Kavanozların boyunu üç parmak geçecek şekilde sıcak kaynatma suyu konarak, ocağın altı açılır.

Su kaynamaya başladıktan sonra tencerenin kapağını örterek yarım kiloluk kavanozlar için 25 dakika, bir kiloluk kavanozlar için 30 dakika süreyle pastörize edilir. Bu işlemde suyun sürekli olarak kaynamasına dikkat edilmelidir.

Sıcak usulle doldurulacaksa; önceden hazırlanan ve kaynamakta olan şeker şurubunun içine dilimlenmiş şeftaliler atılır. Şurup tekrar kaynamaya başladığı anda delikli bir kepçeyle çıkarılarak kavanozlara yerleştirilir. Kaynar haldeki bu şurup da tepede 1,5 cm. boşluk kalacak ve şeftalileri tamamen kapatacak şekilde üzerine ilave edilip, kavanozların ağzı ıslak ve temiz bir bezle silinir, sonra kapakları sıkıca kapatılır.

Yukarıda anlatıldığı biçimde kavanozlar pastörize edilmek üzere, kaynatma tenceresine yerleştirilir. Suyun kaynamaya başlamasıyla birlikte saat tutarak, yarım kiloluk kavanozlar 20 dakika, bir kiloluk kavanozlar 25 dakika, süreyle pastörize edilir. Bu süre içinde su devamlı olarak kaynamalıdır.

Bütün bu işlemlerde kullanılacak cam kavanoz ve kapaklar, kullanılmadan önce iyice yıkanmış ve kullanılıncaya kadar kaynar suda bekletilmiş olmalıdır.

Pastörizasyon işlemi bitiminde ateş söndürülür. Kaynatma tenceresi kendi kendine soğumaya bırakılarak içindeki su ılındıktan sonra, kavanozlar tencereden çıkarılır. Bir tahta veya bez üzerine seyrekçe sıralanarak hava cereyansız bir yerde kendi kendine iyice soğuması beklenir.

Kavanozlar, temiz bir bez üzerine yatırılmış olarak, bir gece bekletilerek, sızdırıp sızdırmadığı kontrol edilir, serin, loş ve rutubetsiz bir yerde kullanılıncaya kadar saklanır.

Konserve Nasıl Yapılır


Konserve Nasıl Yapılır
Bu bölümde kendi bilgi ve deneyimlerimle konservenin nasıl yapılacağını anlatacağım.Konserve, yazlık sebzelerden kışın da yiyebilmek için uygulanan sağlıklı bir yöntemdir. Konserve yapmak için gerekli malzemeler; cam kavanoz (kavanozların ağzı temiz olmalı, çatlak bulunmamalıdır), kavanoz kapağı (kavanoz kapağı hiç kullanılmamış, yeni alınmış olmalı), sebze, tuz, büyük bir tencere veya kazan.

Konservesi yapılabilecek sebzeler; patlıcan, fasulye, bamya, domates. Konservesi yapılacak sebzeler alınırken yarasız, beresiz, sağlam ve olgun olmalıdır. Yapım aşamasında öncelikle sebzeler bol su ile 2-3 kez yıkanır. Sebzenin türüne göre ayıklama işlemi yapılır. Tercihe göre sebzeler dilimlenir.(bamyayı temizlerken limon kullanmayı ihmal etmemek gerekir) Cam kavanoza öncelikle bir miktar domates konur,üstüne sebze ve üste tekrar domates yerleştirilir, aralara tercihe göre tuz eklenir, sebzeler mümkün olduğu kadar sıkıştırılır. Kapağı kapatılır. Kapak kapatılırken çok dikkatli davranmak gerekir, yoksa kavanoz hava alır ve bütün emeğiniz boşa gider. Kapak önce sağa üç kere çevrilir, daha sonra hızlı bir şekilde sola çevirerek kapatılır ve sıkıştırılır.

Tencerenizin yada kazanınızın büyüklüğüne göre kavanoz sayısını belirleyiniz. Kavanozlara sebzeleri yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra, pişirme işlemi yapacağınız kaba yerleştiriniz, kavanozların aralarında boşluk kalmamalıdır, daha sonra kavanozların üzeri örtülecek şekilde soğuk su ile doldurunuz ve ateşe yerleştiriniz.

Biz odun ateşi üzerinde kazanda pişirdik, imkanı olmayanlar gazlı ocak üzerinde de pişirebilirler. Su kaynamaya başladıktan sonra fasulye 45 dakika, patlıcan ve bamya 30 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatma işlemi bittikten sonra, kavanozlar çıkarılır, ters çevrilerek soğuyuncaya kadar bekletilmelidir. Bu sırada kavanozlarda herhangi bir olumsuz durum ortaya çıkarsa onlar ayrılmalıdır. Soğuyan kavanozlar evin serin bir yerinde kışın yemeğe hazır bir şekilde saklanmalıdır. Afiyet olsun..(Katkılarından dolayı Sakine Uranlı'ya teşekkürler) 

Yumuşak Börek Nasıl Yapılır Tarifi


Yumuşak Börek Nasıl Yapılır Tarifi 
Birinci Formül:
Böreğin yumuşak olması için biraz su, süt ve yumurtayı bir kasede iyice çırparak karıştırın. Hazırladığınız börek yufkasının aralarına fırça yardımı ile bolca sürün. Piştikten sonra böreğin yumuşacık olduğunu göreceksiniz..

İkinci Formül
Böreğin yumuşacık olması için soda kullanabilirsiniz. Sodalı börek su böreği gibi yumuşak hem de daha lezzetli oluyor.   Sodayı iki şekilde kullanabilirsiniz.

Birinci yöntem: Yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve sodayı karıştırıp iyice çırparak yufkaların arasına sürün.

İkinci yöntem: Sodasız malzemeyle hazırladığınız böreği tepsiye koyduktan sonra bir şişe sodayı üzerine eşit şekilde gezdirin. Çekmesi için 5 dakika beklettikten sonra fırına verin.

Sodalı Yumuşak Börek Tarifi
Malzemeler:
  • 4 adet yufka
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 adet maden sodası (200ml)
  • İç malzemesi için:
  • 250 gr. beyaz peynir
  • Maydanoz
Yapılışı:
Maydanozları kıyın, peyniri çatalla ezin ve maydanozla karıştırın.
Tepsiyi Yağlayın bir tane yufkayı kenarları tepsiden taşacak şekilde serin.
Kalan yufkaların birini ayırdıktan sonra diğerlerini elinizle 3–4 parçaya ayırın.
Tepsinin içine parçaladığınız yufkadan bir tanesini daha döşeyin.
Yumurta, yoğurt ve sıvıyağı iyice çırparak sos hazırlayın.
Yufkanın üzerini kaplayacak şekilde sürün.
Her koyduğunuz yufka katına, sos sürün ve peynirli karşımdan serpin.
En son kısma gelince en altta kalan geniş yufkayı böreğin üzerine düzgünce kapatın.
Ayırdığınız sağlam yufkayı böreğin üzerine serin ve taşan kısımlarını böreğin en altına katlayın.
Kalan sostan böreğin üzerine sürün ve dilimleyin.
1 şişe sodayı böreğin üzerine her yerini ıslatacak şekilde dökün.
5 dakika kadar sodayı çekmesi için bekleyin.
180 derece önceden ısıtılmış fırında güzelce kızarana kadar, yaklaşık 25 dakika kadar pişirin.