Zeytinyağlı Pırasa Tarifi
Malzemeleri:
- Bir kilogram pırasa
- İki çay bardağı pirinç veya bulgur
- İki tane havuç
- Bir çay bardağı zeytinyağı
- Bir tane orta boy soğan
- Bir yemek kaşığı domates salçası
- Bir tatlı kaşığı pul biber
- Bir tatlı kaşığı tuz
- Bir çay kaşığı toz şeker
- 1.5 su bardağı sıcak su
- Zevkinize göre üzerine sıkmak için limon
Yapılışı
Pırasanızın saplarını ayıklayıp 1-2 kez iyice yıkadıktan sonra çapraz şekilde doğrayın.
Zeytinyağını yemeğinizi yapacağınız tencerenize ekleyin ve ocağın altını açın.
Zeytinyağı kızdıktan sonra ince ince doğradığınız soğanları ekleyip kızartın.
Soğanlar renk değiştirdikten sonra halka halka doğradığınız havuçları da ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından doğradığınız pırasaları da tencerenize ekleyip karıştırın.
Bu şekilde yaklaşık 10 dakika kavurun.
Salçayı ekleyerek salçanın ekşimsi tadı gidene kadar tekrar kavurun.
Daha sonra bir kaç kez sudan geçirip yıkadığınız pirinçleri pırasanın üzerine ekleyin ve karıştırın.
Pul biber, tuz ve toz şekeri de ekleyip karıştırın.
1.5 su bardağı sıcak suyu da ekleyip karıştırın.
Bu şekilde 10 dakika daha pişirin.
Zeytinyağlı pırasa yemeğiniz piştikten sonra üzerine limon sıkın.
Limonu en son sıkmanızın nedeni zeytinyağlı pırasa yemeğinin pişme süresini uzatmamaktır.