Konserve Nasıl Yapılır


Konserve Nasıl Yapılır
Bu bölümde kendi bilgi ve deneyimlerimle konservenin nasıl yapılacağını anlatacağım.Konserve, yazlık sebzelerden kışın da yiyebilmek için uygulanan sağlıklı bir yöntemdir. Konserve yapmak için gerekli malzemeler; cam kavanoz (kavanozların ağzı temiz olmalı, çatlak bulunmamalıdır), kavanoz kapağı (kavanoz kapağı hiç kullanılmamış, yeni alınmış olmalı), sebze, tuz, büyük bir tencere veya kazan.

Konservesi yapılabilecek sebzeler; patlıcan, fasulye, bamya, domates. Konservesi yapılacak sebzeler alınırken yarasız, beresiz, sağlam ve olgun olmalıdır. Yapım aşamasında öncelikle sebzeler bol su ile 2-3 kez yıkanır. Sebzenin türüne göre ayıklama işlemi yapılır. Tercihe göre sebzeler dilimlenir.(bamyayı temizlerken limon kullanmayı ihmal etmemek gerekir) Cam kavanoza öncelikle bir miktar domates konur,üstüne sebze ve üste tekrar domates yerleştirilir, aralara tercihe göre tuz eklenir, sebzeler mümkün olduğu kadar sıkıştırılır. Kapağı kapatılır. Kapak kapatılırken çok dikkatli davranmak gerekir, yoksa kavanoz hava alır ve bütün emeğiniz boşa gider. Kapak önce sağa üç kere çevrilir, daha sonra hızlı bir şekilde sola çevirerek kapatılır ve sıkıştırılır.

Tencerenizin yada kazanınızın büyüklüğüne göre kavanoz sayısını belirleyiniz. Kavanozlara sebzeleri yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra, pişirme işlemi yapacağınız kaba yerleştiriniz, kavanozların aralarında boşluk kalmamalıdır, daha sonra kavanozların üzeri örtülecek şekilde soğuk su ile doldurunuz ve ateşe yerleştiriniz.

Biz odun ateşi üzerinde kazanda pişirdik, imkanı olmayanlar gazlı ocak üzerinde de pişirebilirler. Su kaynamaya başladıktan sonra fasulye 45 dakika, patlıcan ve bamya 30 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatma işlemi bittikten sonra, kavanozlar çıkarılır, ters çevrilerek soğuyuncaya kadar bekletilmelidir. Bu sırada kavanozlarda herhangi bir olumsuz durum ortaya çıkarsa onlar ayrılmalıdır. Soğuyan kavanozlar evin serin bir yerinde kışın yemeğe hazır bir şekilde saklanmalıdır. Afiyet olsun..(Katkılarından dolayı Sakine Uranlı'ya teşekkürler)