Mercimek Dolması Tarifi Mercimek Dolması Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi

Mercimek Dolması Tarifi Mercimek Dolması Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi, Mercimek Dolması Yapılışı, yemek tarifleri, mercimek yemekleri, mercimekten yapılan dolmalar, mercimek dolması malzemeleri, mercimek dolmaları.

Mercimek Dolması Tarifi 
Malzemeleri:

  • 150 gram asma yaprağı
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek  
  • 2 tane orta boy soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı köftelik bulgur
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı  nane
  • Yarım tatlı kaşığı kara biber  
  • Yarım tatlı kaşığı kırmızı biber  
  • 1 tane orta boy limon

Yapılışı
Yaprakları yıkayıp, saplarını ayırın. Tencereye suyu koy, kaynayınca yaprakların yarısını ekle, bir kez alt üst ederek 4-5 dakika pişir, diğer yarısını da aynı şekilde haşla. Haşlama suyunu ölç, 3 su bardağına tamamla ve beklet.

Mercimeği yıka ve süz. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağla birlikte tencereye koy, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 7-8 dakika sotele. Mercimek ve bulguru ilave et. Haşlama suyundan 1 su bardağı koy, karıştır, 15 dakika dinlendir. Tuz, şeker, nane ve baharatı kat, tekrar karıştır.

Yaprakların damarlı yüzü, sarıldığında içe gelecek şekilde yerleştir, birer kenarına hazırlanan içten koy, bohça gibi sarıp, yassı ve beşgen şekilli dolmalar yap. Yayvan bir tencerenin dibine asma yapraklarından döşe. Dolmaları katlanan yüzü alta gelecek şekilde diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak kapat.

Kalan haşlama suyunu ısıt, dolmaların kenarından yavaş yavaş boşalt, 1 saat kadar pişir. Soğuyunca servis tabağına koy. Dilimlenmiş limonla servis yap.