Kuru Patlıcan Dolması Tarifi Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi, Kuru Patlıcan Dolması Yapmak, yemek tarifleri, patlıcan dolması tarifi, misyemek, patlıcan yemekleri, patlıcanlı yemekler, patlıcandan yapılan yemekler. 

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi 
Malzemeleri:
  • 30 tane kuru patlıcan  
  • 400 gram orta yağlı iri çekilmiş kıyma veya zırh kıyması
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • İki tane orta boy kuru soğan
  • Altı diş sarımsak
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı  
  • Dört yemek kaşığı nar ekşisi
  • İki yemek kaşığı toz sumak
  • İki yemek kaşığı kırmızı acı yada tatlı biber 
  • Bir yemek kaşığı nane
  • Bir tatlı kaşığı kimyon
  • Bir yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
Sos Malzemesi:
  • Bir yemek kaşığı biber salçası
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • İki yemek kaşığı zeytinyağı
  • Üç su bardağı kaynar su

Yapılışı
Önce genişçe bir tencereye su konur ve kaynatılır, su kaynayınca kuru patlıcanlar içine atılır, yaklaşık 10-15 dakika tencerenin kapağı kapatılarak kaynatılır. Patlıcanlar haşlandıktan sonra soğuk suya tutulur ve içinde soğuk su olan başka bir kaba alınır.

Patlıcanlar haşlanırken, dolmanın içine koyacağımız pirinç 15 dakika sıcak su da ıslanır. Pirinci ısladığınızda dolma daha çabuk pişmektedir bu yüzden ıslıyoruz.

Diğer taraftan soğan ve sarımsaklar ufak ufak doğranır. Geniş ve çukur bir kaba kıyma, soğan, sarımsak, ısladığımız ve suyunu süzdüğümüz pirinç, zeytinyağı, nar ekşisi, baharatlar, salça ve tuz koyulur, iyice karıştırılır. 

Haşladığınız patlıcanların içine 1-1, 5 parmak eksik kalacak şekilde doldurulur. Patlıcanların ağzı kapatılarak, tencereye birbirinin ağzını örtecek şekilde sıkıca yerleştirilir.

Tencereye dolmaları yerleştirip, salça, zeytinyağı ve kaynar suyu karıştırarak sos yapılır. Dolma tenceresi ateşe alınır ve üstüne sıcak sostan bir miktar dökülür, sonra üstüne dolma taşı veya ağır bir tabak kapatılır ve kalan sos tencerenin kenarından ilave edilir. 

Eğer sos dolmaların üzerini örtmediyse, dolmaların üstünü örtecek kadar kaynar su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak toplamda 45 dk pişirilir. Pişerken 15-20 dakika sonra bir kez kontrol edilerek eğer suyu çok azalmışsa kaynar su ilave edilir.

Not: Eğer dolmanızı daha ekşi seviyorsanız, suyunu kontrol ederken 1 limonun suyunu ekleyebilirsiniz.