Haşhaşlı Afyon Lokumu Tarifi
Malzemeler:
- 8-10 su bardağı kadar un
- 1.5 su bardağı su
- 1.5 su bardağı süt
- 2 paket yaş maya
- 5 çorba kaşığı şeker
- Yeteri kadar tuz
Sıvı Karışımı:
- 1 çorba kaşığı margarin yağı
- 1 çorba kaşığı tere yağı
Üzerine Sürmek İçin
- 1 su bardağı ezilmiş haşhaş
- 1 su bardağı sıvı yağ
Lezzet Vermek İçin:
- Ceviz içi
Yapılışı:
Su ve süt karıştırılarak ılıktan az sıcak olana kadar ısıtılır. (El yakmayacak sıcaklıkta olacak)
İçine maya ve şeker eklenerek eritilir.
Bir kaba 7 su bardağı kadar un koyulur, tuzu eklenerek ortası havuz gibi açılır.
Yavaş yavaş mayalı su ve süt karışımı eklenir hamur yoğrulmaya başlanır.
Hamurun toparlanmak için geriye kalan unu da ihtiyaca göre yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.
Hamur toparlanıp yoğurma kabından ayrılmaya başladığında kıvama gelir.
Bu aşamadan sonra un eklemeyin.
Kesinlikle hamur sert olmamalı, hamur kabından ayrılacak kıvamda olması yeterlidir.
Hamurun üzerine bir poşet geçirerek sıcak ve güneş almayan bir yerde mayalanmaya bırakın.
Yaklaşık 1 saat sonra mayalanan hamuru 5 eşit parçaya bölün.
Hamurları elinizde yuvarlayın.
Tahta sofranın üzerini yağlayın.
Hamuru elinizle pasta tabağı büyüklüğünde açın.
Üzerine yağlı haşhaş karışımından bir tabaka hainde sürün.
Üzerine ceviz kırıntılarından serpin.
Üzerine eritip ısıttığınız margarin+tereyağı Karışımından 4 çorba kaşığı gezdirin.
Daha sonra rulo şeklinde sarın.
Hamuru elinizde ileri geri çekerek biraz daha uzatın.
Rulo yaptığınız çöreği bıçakla 4 parmak genişlinde kesin.
Kesilen kısımları yukarıya gelecek şekilde tepsiye sıkıca dizin.
Parmak uçlarıyla üzerine hafifçe bastırarak yumurta sarısı sürün.
Önceden 200 derecede ısıtılan fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
İster sıcak ister soğuk olarak servis yapın.
Not: Çöreğin kat kat olmasını istiyorsanız; bezeyi açın haşhaş sürün ceviz serpiştirin üzerine bir kaç kaşık yağ gezdirin, üzerine ikinci açılmış bezeyi koyun, haşhaş sürün, ceviz serpin, yağ gezdirip rulo yapın ve kesin.