Zeytinyağlı Biber Dolması
Malzemeler:
- Bir kilo dolmalık biber
- 300 gram pirinç
- Bir su bardağı sıvı yağ
- 5-6 tane kare doğranmış kuru soğan
- Bir yemek kaşığı toz şeker
- Bir yemek kaşığı dolmalık fıstık
- Bir yemek kaşığı kuş üzümü
- Yarım demet maydanoz
- Bir tatlı kaşığı nane
- Yenibahar
- Karabiber
- Bir tane limon
- Bir tatlı kaşığı tuz
- Bir tatlı kaşığı domates salçası
Ön hazırlık olarak pirinci sıcak tuzlu suda ıslatıyoruz.
Tencereye sıvıyağı koyup, yemeklik doğradığımız kuru soğanları katıp soteliyoruz.
Dolma fıstığı katıp soğanla soteliyoruz.
Üzerine naneyi, salçayı, pirinci katıp karıştırarak şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz.
Üzerine 2 bardak su koyup, yıkanmış kuş üzümünü, tuzu, şekeri, yarım limon suyunu, yenibaharı, karabiberi ve maydanozu koyup karıştırıyoruz.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
Pişince hepsini birden karıştırıyoruz.
Sonra biberlerin içini oyup yıkayıp süzgece alıyoruz.
Biberlerin içine hazırladığımız dolma içini dolduruyoruz.
Üzerine domatesi muntazam kesip biberlere kapak olarak kapatıyoruz.
Tencereye sıralıyoruz.
Bir kasede 2 su bardağı su, 1/2 su bardağı sıvı yağ, 1/2 limon suyu, 1 yemek kaşığı toz şekeri ve 1/2 tatlı kaşığı tuzu koyup karıştırıyoruz.
Biberlerin üzerine bu sosu gezdiriyoruz.
Tencerenin kapağını kapatıp orta hararetli ateşte pişiriyoruz.
Pirinçler yumuşayınca ocaktan alıyoruz.
Soğuyunca servis tabağına alıp servis yapıyoruz.