Kadınbudu Köfte Tarifi
Malzemeleri
- 500 gram Yağsız koyun veya dana kıyması
 - 50 gram pirinç
 - 3 adet yumurta
 - 1 adet yumurta akı
 - 100 gram soğan (Ortaboy 1 adet )
 - 1/2 demet maydanoz
 - Tuz
 - Karabiber
 - Kızartma yağı
 - Un
 
Yapılışı
Pirinç haşlanır ve süzülür.Soğan yemeklik  olarak  doğranır  ve tavaya  çok az  miktarda sıvı yağ konarak  öldürülür. Üzerine  kıymanın yarısı ilave edilerek orta derecede kavrulur.Yağı tamamen süzülerek bir yayvan kaba aktarılır. İçine pirinç, 3 yumurtanın  sarısı ile 2  yumurta akı  ve ince kıyılmış  maydanoz ilave edilerek  tuzu, biberi ayarlanıp çiğ olarak kalan 250 gr kıyma da konulduktan  sonra 6  dakika kadar  yoğurulur. 
Önemli  olan malzemenin  birbiriyle iyice özdeşmesidir (.Bazı  yörelerimizde  kekik - kimyon  ve ince kıyım  ceviz konulmasına rağmen eski Türk mutfağında tavsiye edilmez ). 
Hazırlanan  harçtan  irice ve yassı oval  şekilli hazırlanan köfteler önce una bulanır  . Bir kase  içinde  bir yumurta  ile diğer  bir yumurtanın akı  iyice  çırpılarak  unlanmış  köfteler  içine iyice  batırılır.    En  son   olarak  da  yeniden  una batırılarak  tavada iyice  kızdırılan  zeytin  yağında   altın  rengini  alıncaya  kadar kızartılır. 
Bu şekilde iki yumurta akının  kullanılması  köftelerin  bol  saçaklı  olmasını  sağlar. Tavadan  çıkarılan  köfteler  bir  kağıt  havlu  üzerinde  bir  dakika   kadar  bekletilirse  fazla yağı  alınmış  olur. Köftelerin  üzerine  birkaç damla  limon  damlatılıp  maydanozla süslenerek servis edilir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder