Piliç Topkapı Tarifi Piliç Topkapı Nasıl Yapılır Osmanlı Yemekleri

Piliç Topkapı Tarifi Piliç Topkapı Nasıl Yapılır Osmanlı Yemekleri 

Piliç Topkapı Tarifi 
  • Yedi tane kemiksiz tavuk but
  • Yarım limon suyu
  • Beş yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
İç Pilavı İçin:
  • Pirinç (her but için 1 yemek kaşığı)
  • İki yemek kaşığı kuzu ciğeri
  • Bir yemek kaşığı kuş üzümü
  • Bir tane adet soğan
  • Bir yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • Tuz
  • Yenibahar
  • Üç yemek kaşığı sıvıyağ
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Sıcak su (üzerine çıkmayacak kadar)
  • Butların üzerine sürmek için:(isteğe bağlı olmasa da olur)
  • Bir tatlı kaşığı yoğurt
  • Bir tatlı kaşığı salça
Yapılışı
Kemiksiz butlar biraz inceltilir ve limon suyu, tuz, zeytinyağından hazırlanan sosa yatırılıp bir gece bekletilir.
(o kadar zaman yoksa en az 6-7 saat bekletin)
Pirinç ıslatılır nişastası giderilir.
İç pilav için tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınır, dolmalık fıstık biraz pembeleştirilir.
İnce ince doğranmış kuru soğan ve çok küçük doğranmış kuzu ciğeri eklenip kavrulur.
Pirinçler süzülür eklenir ve ardından kuş üzümü, yenibahar ve tuz eklenip üstüne çıkmayacak kadar sıcak su eklenip pişmeye bırakılır.
(çok pişmeyecek ki fırında da pişme payı kalsın lapa olmasın)
Dinlendirilen iç pilav soğutulur, butlar düz bir zemine yayılır,içine hazırlanan iç pilavdan bir miktar konulup sarılır (ince uzun değil yuvarlak şekilde sarılır) ve kürdanla tutturulup tepsiye dizilir.
Diğer butlara da aynı işlem yapılır.butları beklettiğimiz sostan kalanı da üzerine gezdirilir.
Salça ve yoğurt karıştırılır,butların üzerine sürülür.
200 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Arada tepsideki suyundan kaşıkla tavukların üzerine kaşık kaşık gezdirilir.
Yanında patates kızartmasıyla servis edebilirsiniz.