Tahinli Çörek Tarifi
Malzemeleri:
- 500 gram un
- Bir paket maya ınstant maya (kuru maya)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 75 gram yumuşak margarin
- 3 çay bardağı ılık süt
İç Malzeme:
- 2,5 çay bardağı tahin
- 2,5 çay bardağı toz şeker
Üzeri İçin:
- Bir yumurta sarısı
- Susam
Yapılışı
Unu eleyip maya ile karıştırın.
Üzerine sıvı yağ, margarin ve ılık sütü ilave edip yaklaşık 5-10 dakika yoğurun.
Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi iki katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin. Tahin ve toz şekeri mikser ile yada el ile 3 dakika çırpın.
Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgahta tekrar yoğurun ve 12 eşit parçaya bölün.
Her birini 2-3 mm kalınlığında yuvarlak açıp üzerine tahin-şeker karışımından sürün ve rulo şeklinde sarın. Bütün hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra, üzerlerini kapatın ve 30 dakika daha bekletin.
Bekletme süresi sonunda yuvarlayarak bu parçaları mümkün olduğunca ince şekilde uzatın.
Daha sonra bir ucunu sabit tutarak kendi etrafında döndürerek çörek şekli verin.
Bir ikinci parçayı da ucuna ekleyerek aynı şekilde sarmaya devam edin.
Böylece 12 parça ile 6 adet çörek hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine sıralayın.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin ve pişirin.