Bakan Fatma Şahin'den Gaziantep Geleneksel Ekşili Ufak Köfte Tarifi


Bakan Fatma Şahin'in Ekşili Ufak Köfte Tarifi
Malzemeleri
  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 250 gr çiğ köftelik et
  • 1 tane soğan,
  • 500 gram kemikli parça et
  • 1 su bardağı geceden ıslatılmış nohut
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sumak ekşisi veya limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı,
  • Tuz
  • Biber
Hazırlanışı:
Kemikli parça et bir tencerede 5-6 bardak su ile 45 dk pişirilir. Üzerinde oluşan köpük alınır ve geceden ıslatılmış nohut eklenip yumuşayıncaya kadar 45 dk daha pişirilir. Pişen et ve nohutun içine salçalar ve tuz ilave edilip bekletilir.

Köftelik ince bulgur, et, ince doğranmış soğan, karabiber ve yeterince tuz karıştırılarak 30 dakika yoğurulur. El ıslatılarak yoğurma işlemi yapılır ki köfte sakız kıvamına gelsin. Hazırlanan köfteler, fındık büyüklüğünde yuvarlanır ve süzgeçe konur, kaynamakta olan su dolu tencerenin üzerine yerleştirilen süzgecin ağzı kapatılır ve köfteler buharda 30 dakika pişirilir.

Hazırlayıp bir kenarda bekletilen et ve nohutun içine pişen köfteler eklenerek 3-5 dakika kaynatılır. Sumak ekşisi veya limon suyu en son ilave edilir. Yemeğin üzerine yağda kızartılmış nane gezdirilir.

Hiç yorum yok :