Balık Pişirmenin Püf Noktaları


Balık Pişirmenin Püf Noktaları 
Bu yazıda balık pişirmenin püf noktalarından bahsetmeye çalışacağım. Öncelikle alacağımız balık taze olmalı. Peki balığın taze olduğunu nasıl anlarız? Balığın gözleri canlı ve parlaksa, eti gergin ve sertse, solungaçları parlak kırmızı ya da pembe ise, eti sıkı, pulları yapışmıyorsa balık tazedir.

Diğer püf noktalar ise;
Balığı soğuk su ile yıkayın.
Fırında pişirmeden önce zeytinyağı-limon karışımında bekletin. Arzuya göre bu karışıma defne yaprağı ya da kekik ekleyebilirsiniz.
Balığı pişirirken zeytinyağı, su, süt, sirke, domates suyu ya da şarap ekleyebilirsiniz.
Balık pişirirken derisini kesinlikle çıkarmayın. Eğer sevmiyorsanız piştikten sonra çıkartabilirsiniz. Derisini baştan çıkartmamanız hem balığı bir arada tutacaktır hem de suyunu içinde tutarak balığın kurumasını engelleyecektir.
Limonu pişirme sırasında değil de piştikten sonra kullanın. Limonun suyunu rahat çıkartmak için önce 15 saniye mikrodalga fırında bekletip sert bir zeminde yuvarlayın. Böylelikle suyunu rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Eğer pişireceğiniz balık donmuşsa sirkeli suda bekletin. Böylelikle çözülen balığın eti gergin olur.
Izgara yapacaksanız balığınızı sıvı yağ, karabiber, tuz karışımına bulayın. Böylelikle balığınız ızgaraya yapışmaz.
Balık kokusunu elinizden ve kullandığınız malzemelerden çıkartmak için öncelikle soğuk su ile yıkayın, ardından sirke ve limon ile ovun.

Hangi balık hangi aylarda tüketilmelidir?
Akya : Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim
Barbunya : Nisan, Mayıs, Temmuz
Çinekop : Ekim ayından sonra
Çipura : Eylül, Ekim, Kasım
Dil balığı : Her mevsimde
Gelincik : Her mevsimde
Gümüş Balığı : Şubat, Mart, Nisan
Hamsi : Aralık, Ocak, Şubat
Hani : Her mevsimde
İskorpit : Mayıs, Haziran, Temmuz
İstavrit : Her mevsimde
İzmarit : Kasım, Aralık, Ocak, Şubat
Kalkan : Şubat, Mart, Nisan
Karagöz : Her mevsimde
Kayabalığı : her mevsimde
Kefal : Ocak, Şubat, Mart
Kılıç Balığı : Ağustos ocak arası ve Nisan ayında
Kırlangıç : Nisan Eylül arası
Kofana : Eylül Ocak arası
Kolyoz : Temmuz, Ağustos, Eylül
Lahos : her mevsimde haziran ve temmuzda iyidir.
Levrek : Mart, Nisan, Mayıs,Haziran
Lüfer : Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak
Mercan : Eylül, Ekim Kasım, Aralık
Mezgit : Her mevsimde
Minekop : Her mevsimde
Palamut : Ağustos Ocak arası
Sardalya : Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim
Sinarit : Her mevsimde
Tekir : Şubat Temmuz arası
Torik : Eylül, Ekim, Kasım
Uskumru : Kasım, Aralık, Ocak
Zargana : Mart, Nisan
Yayın : Mayıs Eylül arası hariç her mevsimde 

Kaynak: gurmeyemektarifleri.com