Aşure Pişirmenin Püf Noktaları Ve Aşure Tarifi

Aşure Pişirmenin Püf Noktaları Ve  Aşure Tarifi

Aşure Tarifi
Malzemeleri: 
  • Yarım su bardağı nohut
  • Yarım su bardağı fasulye 
  • 1 su bardağı  aşurelik buğday 
  • Yarım su bardağı pirinç, 
  • 15 su bardağı su
  • Yarım su bardağı sarı üzüm 
  • 10 tane incir 
  • 10 tane kuru kayısı, 
  • 4 su bardağı şeker, 
  • Yarım su bardağı ceviz, 
  • Yarım su bardağı badem 
  • Yarım su bardağı fıstık
  • 1 çay kaşığı safran
  • 1 yemek kaşığı gül suyu

Yapılışı
Nohut ve fasulyeyi sekiz saat önceden ıslatın. 
Akşamdan buğdayı bir taşım kaynatın sabaha kadar bekletin. 
Akşamdan cam bardakta gül suyuna safranı koyup bekletin.
Akşamdan kaynamış buğdaya pirinci de ilave ederek ateşe koyun.
Nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde yumuşayana kadar pişirin. 
Kaynayan buğdaya fasulye ve nohutu ilave ederek pişirmeye devam edin.
Yumuşayınca doğranmış incir, kayısı ve sarı üzümü katarak özlü bir hal alana kadar kaynatın.
Safranlı gül suyunu, çok az bademi, şekeri ilave edin. 
Kıvama gelinceye kadar kaynatıp  kaselere doldurun. 
Soğuyunca üzerini ceviz, fıstık, badem, nar... vb süsleyin.

Aşure Pişirmenin Püf Noktaları 
  • Buğdayı bir gün önce haşlamak ve bekletmek daha kıvamlı olmasını sağlar.
  • Güzel bir aşurenin kıvamı yerinde, rengi berrak, malzemesi bol olmalıdır.
  • Fasulye ve nohut ayrı kaplarda soğuk suyla akşamdan ıslatılmalı, ertesi gün ayrı kaplarda haşlanmalıdır.
  • Fasulye ve nohutun suların haşlama süzüldükten sonra buğdayın içine katılması, aşurenin renginin berrak olması için gereklidir.
  • Şeker en son  ilave edilmelidir. Aksi takdirde kısa süre içinde dibi tutabilir. Bu da aşurede yanık kokusunun oluşmasına neden olur. Şeker sonlara doğru konulmazsa buğdayın da sertleşmesine neden olur.
  • Aşurenin kıvamlı olması için buğdaylar çatlayana kadar piştikten sonra içinden dört beş kepçe alın, robotta macun gibi olana kadar çekin, daha sonra tencereye ekleyin. 
  • Nişastayı gül suyu ile erittikten sonra tencereye aktarın, beş dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Aşure piştikten sonra kapağını kapatıp 30 dakika dinlendirip kaselere paylaştırın.
  • Bir cezvenin içine üç adet karanfil koyun. Bir taşım kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakın. Karanfilli suyu aşurenin içine son dakika gül suyuyla birlikte ilave edin.  
  • Aşureyi buzdolabında muhafaza ederken üzerini mutlaka kapatmanız gerekir
  • Kuru meyveleri  (kaysı, incir, kuru üzüm) ilave ederken erken eklemek aşurenin rengini bozar.
  •  En az yedi malzemeden yapmalıdır. Aşurenin olmazsa olmaz malzemeleri; buğday, nohut, fasulye, fındık, ceviz , kayısı , incir  
  • Fasulye ve hohutu haşladığınız suyu değiştirin.
  • Aşurenin beyaz kalması için tüm malzemeyi iyice yıkayın.
  • Sıcakken kıvamının çok koyu olmaması gerekli zira buzdolabına konulduğunda soğuyacağından dolayı zaten katılaşacak. Kıvamını çok yoğun istemiyorsanız azar azar sıcak su ilave ederek istediğiniz kıvama gelmesini sağlayın.
  • Aşureyi nar taneleri ile süslemeyi tercih ediyorsanız narın tadına önceden bakmalısınız. Zira nar çok ekşi olduğu takdirde onca emeğiniz boşa çıkabilir. Narın tatlı olması tercih edilmelidir.
  •  Pirinç tercihen kırık kullanılabilir.