Aşure Tarifi Yöresel Aşure Tarifi Püf Noktaları


Aşure Tarifi 
Malzemeleri:

  • 1.5 su bardağı aşurelik buğday
  • Yarım su bardağı nohut
  • Yarım su bardağı kuru fasulye
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • İki yemek kaşığı kuş üzümü
  • Bir yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • Bir adet elma
  • Bir portakal kabuğunun rendesi
  • Bir limon kabuğunun rendesi
  • 5-6 adet kuru kayısı
  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 4-5 adet karanfil
  • İki yemek kaşığı gül suyu
  • Bir fiske tuz
  • Üzeri için isteğe göre;  fındık, kuru kayısı, nar taneleri, ceviz, tarçın 


 Yapılışı
Aşure için 1 gece önceden nohutu, aşurelik buğdayı ve fasulyeyi ayrı kaplarda suya koyup, bekletin.

Ertesi gün nohutu ve fasulyeyi ayrı tencerelerde 30′ar dakika kaynatın. Nohut ve fasulyeler kaynadıktan sonra dinlenmeye bırakın ve siz aşurelik buğdayı birkaç kez sudan geçirin. Düdüklü tencereye aşurelik buğdayı süzerek ekleyin. Üzerine 12 su bardağı sıcak su ekleyin ve kapağını kapatın. Çok az tuz ekleyip, 10 dakika pişirin. Normal tencerede yapacaksanız 20 dakika yeterli olacaktır.

Aşurelik buğdayı pişirdikten sonra üzerine haşladığınız nohut ve fasulyeleri süzdükten sonra ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı şekilde, 5 dakika daha pişirin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ekleyin ve 5 dakika daha pişirin. 5 dakika geçince dolmalık fıstıkları ve kuş üzümlerini de ekleyin. Yine 5 dakika daha pişirin.

Ardından küp küp doğradığınız elmayı ve küçük küçük doğradığınız kayısıları da ekleyin, 5 dakika daha kapağını kapatarak pişirin. Daha sonra portakal ve limonun kabuk rendelerini ekleyin. 2 yemek kaşığı gül suyu ve şekeri de ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra kapağı kapalı 10 dakika pişirin.

Aşure pişerken siz de karanfilleri bir cezveye alın ve üzerine 1 çay bardağı su koyup kaynatın. Karanfilleri içinden alın ve karanfil suyunu tencereye dökün. Karıştırıp, 5 dakika daha pişirin. Aşurenin tadına bakarak isteğinize göre şeker ekleyebilirsiniz. Eğer kıvamı koyu gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.

Aşureniz hazır. 10 dakika dinlendirip kaselere aşureleri doldurun. Üzeri için damak zevkinize göre tarçın, nar tanesi, ceviz, fındık, kuru kayısı, incir, vb. ekleyebilirsiniz.