Kurban Kavurması Tarifi Oktay Ustadan Kurban Kavurması Tarifi Kavurma Pişirmenin Püf Noktaları

Pişirmenin Kurban Kavurması Tarifi
Malzemeleri:
  • Yarım kilo kurbanlık koyun ya da kuzu eti
  • 100 gram kuyruk yağı
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı
Kurbanlık etinizin üzerindeki iç yağ ve zarları ayırın. Daha sonra iri tavla zarı şeklinde küp küp doğrayın. Kuyruk yağınızı daha küçük küpler halinde doğrayın. Etinizin kuru olmasına dikkat ederek bir tencereye alın.

Ocağınızı yüksek ateşte yakın ve etleri karıştırmaya başlayın. Et belirli bir süre sonunda suyunu bırakmaya başlayacaktır. Bu aşamada ocağınızın altını kısın. Tencerenizin ağzını kapatarak 10 dakika arayla etlerinizi alt üst edin. Etiniz piştikçe suyunu yeniden çekmeye başlayacaktır. Kapağı alarak sık sık karıştırmaya devam edin. Et artık rengini iyice değiştirmeye ve kavrulmaya başlayacaktır. Etin rengi koyulaştığında tuzunuzu ve karabiberinizi ilave ederek biraz daha karıştırdıktan sonra servise hazır olacaktır.

Püf Noktası :
Kavurma için koyun eti kullanıyorsanız but kısmını (incik bölümü hariç) tercih edin.

Dana etiniz varsa sırt eti kullanmanız pişirme işlemini kolaylaştıracaktır.

Kuyruk yağını tüketmek istemeyenler iri yaprak şeklinde doğrayarak ilave edebilirler. Böylece pişirme işlemi sonrası rahatlıkla ayıklayabilirsiniz.

Özel Notlar:
Kurban etini kesimden hemen sonra kavurmayın. Kavurma eti 2-3 saat oda sıcaklığında dinlendikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında bekletilmelidir. Eğer mümkünse buzdolabınızın üst rafında dinlendirme süreniz 1 gün olsun.

Her ne kadar sağlık açısından çok önermesem de dilerseniz pişirme sürecinin sonlarına doğru 1 yemek kaşığı tereyağı ilave edebilirsiniz.

Acı sevenler, kurutulmuş bütün süs biberini kavurmaya başlar başlamaz ilave edebilirler ya da pişirme sürecinin sonuna doğru pul biber ilavesi de yapabilirsiniz.

Serviste kavurmanıza kekik ilavesi de yapabilirsiniz.

Kavurma öncesi eti yıkamak isteyenler, eti doğradıktan sonra suyunu iyice almalıdırlar