MutluMutfaklar'da Ramazan Bir Başka!


Ramazan gelince sofralar şenleniyor, en zorlu yağlar Fairy ile kolayca temizleniyor. Siz de mutlumutfaklar.com’dan lezzetli tarifleri takip edin, bulaşıklarınızı Fairy ile temizleyin!


Mutfaktaki en büyük yardımcınız Fairy'nin hazırladığı mutlumutfaklar.com, ramazanda da işinizi kolaylaştırmaya devam ediyor. Birbirinden lezzetli iftar yemekleri ve sahur önerileri mutlumutfaklar.com’da bir ay boyunca en büyük yardımcınız oluyor. Siz hanımlar için birçok seçeneği bir arada sunan MutluMutfaklar, “İftara ne pişirsem?” sorunuzu cevaplıyor. Size de sadece damak tadınıza göre istediğinizi seçmek kalıyor.

Bu sene ramazan yine sıcak yaz aylarına geldiği için soğuk çorbalar adeta bir kurtarıcı gibi… İşte MutluMutfaklar’dan hem pratik hem de lezzetli bir tarif olan soğuk dırma çorbasının yapılışı:

Soğuk dırma çorbası

1/2 kg yoğurt
2 su bardağı buğday
1/2 demet maydanoz
2 çay kaşığı tuz

Buğdayı yarım saat haşlayın. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın. Ardından yoğurdu ayran kıvamından koyuca sulandırıp buğdaya ekleyin. Tuzu katıp birkaç dakika karıştırdıktan sonra üzerini maydanozla süsleyerek servise hazır hale getirin.

Soğuk dırma çorbası ve lezzetli daha birçok tarife mutlumutfaklar.com’dan ulaşmak mümkün. Marifetli hanımlar tarifler sayesinde lezzetli yemekler yapıyor ve kalabalık iftar davetleri düzenleyerek sofraları şenlendiriyor. İş bulaşığa gelince de en zorlu yağlar Fairy ile temizleniyor. Fairy Platinum, özel formülü ve 3 bölmeli sıvı içeriği sayesinde hem bulaşıklardaki hem de makinenizdeki yağları temizleyip bulaşıklarınızı pırıl pırıl yaparken siz sadece sevdiklerinizle birlikte iftar sofranızın keyfini çıkarırsınız.

Ramazana özel sürprizlerinden faydalanmak için siz de Fairy’yi Facebook sayfasından ve mutlumutfaklar.com’dan takip edin, temizlik gücünü daha yakından tanırken aynı zamanda hediyeler kazanın!
Bir bumads advertorial içeriğidir.

Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır Tarifi


Hünkar Beğendi Tarifi
Malzemeleri:
  • 2 tane közlenmiş patlıcan
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tutam tuz
  • 250 gram kuşbaşı et
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane taze biber
  • 1 tane domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Kekik
  • Tuz
Yapılışı:
Kuşbaşı eti bir tavaya alıp kendi suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. 
Daha sonra zeytin yağı, doğranmış soğan ve biberi ekleyip kavuruyoruz. 
1-2 dakika sonra salçayı, domatesi ve yeteri kadar baharatları ekliyoruz. 
Karıştırıp 1 çay bard.kadar su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.

Beğendi için; 
Tereyağını eritip unu ekliyoruz. 
Un kokusu çıkınca sütümüzü ekliyoruz. 
Kıvam aldığında ezdiğimiz köz patlıcanları ve tuzunu ekliyoruz.

Geniş bir servis tabağına önce beğendiği yayıyoruz. Daha sonra üzerine etimizi düzgün bir şekilde ekliyoruz.
Sıcak olarak yendiğinde daha lezzetli oluyor.Soğuyunca beğendi donduğu için hoş olmuyor..

Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır Tarifi


Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeleri:
  • 2 kahve fincanı kırmızı mercimek
  • 1 litre et suyu (veya su)
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 adet havuç
  • 1 baş soğan
Yapılışı
Bir tencerede soğanı ve yağı orta ateşte kavurun. 
Soğan pembeleştiğinde bir çorba kaşığı un ilave edin, biraz beraberce karıştırın. 
Ayıklayıp, yıkadığınız mercimeği ve küçük küçük doğradığınız havucu ilave edin. 
Mercimek ve havuç yumuşayıp, ezilinceye dek pişirin. 
Piştiğinde süzgeçten geçirin ve yeniden tencereye koyup kaynatın. 
Servis yapmadan 15 dakika önce terbiyesini ilave edin.


Etli Mantı Nasıl Yapılır

Bir buçuk su bardağı un
Yarım çay bardağı su
Bir yumurta
Bir çay kaşığı tuz

İç harç malzemesi

  • 150 gram kıyma
  • Bir küçük soğan
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Yapılışı
Un, yumurta, su ve tuzu karıştırarak sert bir hamur yoğurun
Hamuru ikiye bölün ve ayrı ayrı beze yapın
Bezelerin üzerini bez ile kapatın dinlendirin.
Kap içine kıyma, ince doğranmış soğan, karabiber, pulbiber ve tuzu koyarak yoğurun.
Hamur bezelerini ince açın ve karelere bölün
Üzerlerine harçtan koyun ve kareleri karşılıklı köşelerden birleştirin
Tencerede suyu kaynatın ve yeteri kadar tuzunu ilave edin
Mantıları kaynayan su içine dökün.
Tencerenin kapağı açık olarak 15 dakika haşlayın.
Tercihe göre, sarmısaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edin 

Patlıcan Paçası Nasıl Yapılır Tarifi


Patlıcan Paçası Tarifi
Malzemeleri:
  • 4 adet patlıcan
  • 3 adet domates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 5-7 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşı tuz
  • 1 tane kesme şeker
  • 4-5 dal maydanoz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı un
Yapılışı
1.Patlıcan paçası için küçük patlıcanları seçin.
Patlıcanların bütün kabuklarını soyun.Fakat saplarını kesmeyin.
Bıçakla patlıcanları 5-6 yerinden delin.Limon suyu ,tuz ve unu bir kapta su ile karıştırın.
Patlıcanları içine atın.
Elinizle patlıcanları bir güzel ovun.
20 dakika bekletin ve sularını sıkarak tencereye yerleştirin.
Üzerine kabukları soyulmuş küp şeklinde doğranmış domatesleri, sarımsakları, tuzu, şekeri ve zeytinyağını ilave edin.
Kısık ateşte 40 dakika pişirin.Sirkeyi ilave edin ve 5 dakika daha pişirin.
Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.
Servis tabağına alın ve üzerini maydanozla süsleyin.

Soğuk Dırma Çorbası Tarifi Dırma Çorbası Nasıl Yapılır Tarifi



Soğuk Dırma Çorbası Tarifi
Malzemeleri:

  • Yarım kilo yoğurt (500 gram)
  • 2 su bardağı buğday
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Yeteri kadar su

Yapılışı
Buğdayı iyice yıkadıktan sonra, suyunu ayarlayarak yarım saat haşlayın. 
Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın. 
Ardından yoğurdu ayran kıvamından koyuca sulandırıp haşladığınız buğdaya ekleyin. 
Tuzu katıp birkaç dakika karıştırdıktan sonra üzerini maydanozla süsleyerek servis yapın

Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır Tarifi


Şeftali Tatlısı Tarifi 
Malzemeleri: 
  • 5 adet şeftali
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 Çubuk tarçın
Kreması İçin Malzemeleri:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 2 Çorba kaşığı pirinç unu
Üzeri İçin Malzemeleri:
  • 3 Yemek kaşığı toz badem
Yapılışı: 
Şeftalilerin kabuklarını soyuyoruz ve ortadan bölerek çekirdeklerini alıyoruz.
İç kısımlarını tencere zeminine diziyoruz.
Üzerine tozşekerimizi serpiyoruz.
Çubuk tarçını da bölerek atıyoruz tencere içerisine.
Daha sonra ocağa koyarak kapağı kapatıyoruz.
Kremanın hazırlaması aşamasına geçiyoruz.
Sütü, toz şekeri, nişastayı ve pirinç ununu ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
Ardından ise vanilyayı ekliyoruz.
Kaynayınca ocaktan alıyoruz.
Fırın tepsisine kremayı dökerek üzerine şeftalilerimizi güzelce diziyoruz.
Dilerseniz kaselere paylaştırarak şeftalileri dizebilirsiniz.
Tercih size kalmış.  

Boşnak Böreği Oktay Usta Tarifi

Boşnak Böreği Tarifi Boşnak Böreği Nasıl Yapılır Boşnak Böreği Oktay Usta Tarifi, Yemek Tarifleri, Mis Yemek, Boşnak Böreği Tarifleri, Boşnak Böreği Pişirmek, Boşnak Böreği Yapmak, Boşnak Böreği Malzemeleri, Boşnak Böreğinin Tarifi, Börekler, Börek tarifleri, Börek Çeşitleri.


Boşnak Böreği Tarifi
Malzemeleri:
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su (200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 7 yemek kaşığı margarin (oda sıcaklığında yumuşak)
İçinin Harcı İçin:
  • 2 adet soğan
  • 300 gram dana kıyma
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • 1-2 tane karabiber  
Yapılışı:
Oval bir kabın içine 2,5 su bardağı un, 1 su bardağı su, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup yoğurunuz, elde ettiğiniz hamuru 4 eşit parçaya bölüp, her bir parçayı elinize yuvarlayıp, yaklaşık 15 dakika üzerini bir tülbentle kapatarak dinlenmeye bırakınız.

İçini hazırlamak için 2 adet orta boy soğanı ince ince doğrayınız. Orta boy bir tavanın içerisine 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını koyup ısıtınız. Sonra içine ince ince doğradığınız soğanları ekleyip altın sarısı renk alıncaya kadar kavurunuz. Kavrulan soğanların içine 300 gr dana kıymayı ekleyip hızlı ateşte kavurmaya devam ediniz. Kıymalar hafif kavrulunca içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karabiber atıp lezzetlendirin ve altını kapatınız.

Dinlenmiş olan hamurları bir oklava yardımıyla yaklaşık 15 cm büyüklüğünde açınız. Oda sıcaklığında erimiş 6 yemek kaşığı margarini elinizle de yumuşatarak sürülecek kıvama getiriniz. Her bir hamurların birer yüzünü tamamen kapatacak şekilde margarin ile sıvayınız. Hamurları üst üste koyup 15 dakika kadar dinlendiriniz. Bu esnada fırın tepsisini 1 yemek kaşığı margarin ile yağlayınız. Dinlenmiş olan hamurları ellerinizle çekiştirerek inceltiniz, eğer kenarlarında kalın kısımlar kalırsa bıçak yardımıyla kesip, çıkarın. Kenar kısımlarını ortaya doğru katlayınız, hazırladığınız börek harcını 1/4 ünü börek hamurunun içerisine koyunuz ve kenarlara doğru yayınız ve rulo şeklinde yuvarlayıp, s şeklinde içine doğru kıvırınız. Her bir hamur için aynı işlemi uygulayıp, tepsiye diziniz. 180 derece fırında 35 dakika pişmeye bırakınız, sıcak servis yapınız. 

Ali Nazik Nasıl Yapılır Oktay Usta Tarifi


Ali Nazik Tarifi
Malzemeleri:

  • 1 Kilogram Patlıcan
  • 500 gram dana kıyma
  • 2 adet kırmızı biber
  • 500 gram yoğurt
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet sivri veya çarliston biber
  • 1 demet maydanoz (kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kırmızı toz biber
  • Yeteri kadar tuz
  • 4 diş sarımsak
Yapılışı:
Patlıcanları ve biberleri tek tek közlüyoruz.
Közleme işi fırında veya ocak üzerinde olabilir.
Közlendikten sonra kabuklarını soyuyoruz ve bir çatal ile eziyoruz.
Kıymayı yağsız bir şekilde suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
Daha sonra soğanı ve biberi ekliyoruz.
Hafifçe pembeleşince,bbaharatları ve maydanozu da ekleyerek ocaktan alıyoruz. 
Sarımsakları soyarak havanda dövüyoruz.
Yoğurdu ekleyerek karıştırıyoruz.
Bir tavada tereyağı ile kırmızı toz biberi kızdırıyoruz.
Patlıcanları biber ile karıştırarak servis tabağına yayıyoruz.
Üzerine ise sarımsaklı yoğurdu döküyoruz.
Kıymayı da bunların üzerine yayarak yağı yemeğin üzerinde gezdiriyoruz ve en son maydanoz ile süslüyoruz. Servise hazır hale getiriyoruz.

Patatesli Mayalı Bazlama Tarifi



Patatesli  Mayalı Bazlama Tarifi
Malzemeleri:
  • 1 Kg. Un
  • 1 Kibrit kutusu kadar yaş maya
  • 3 Su bardağı su
  • 2 Tatlı kaşığı tuz
  • İçi İçin;
  • 4 Adet haşlanmış patates
  • 2 Adet kuru soğan
  • 5 Çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 18 tatlı kaşığı sıvı yağ

Hazırlanması:
Un elenir, ortası havuz gibi oyulur, maya, tuz konur, su ve un yedirerek yoğrulur.
Üzeri kapalı olarak 1 saat dinlenmeye bırakılır.
Hamur dinlenirken içi hazırlanır. Çok ince doğranmış kuru soğan yağda kavrulur. 
Üzerine  ezilen haşlanmış patatesler ve tuz konur, kısık ateşte soğanla birlikte 5 dakika pişirilir.
İç soğurken, dinlenen hamurdan 18 adet beze yapılır. 
Bezelerin üzeri kapalı olarak 15 dakika daha dinlendirilir.
Dinlenen her bir beze parmak uçlarıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. (merdane ya da oklava kullanılmamasının nedeni daha yumuşak bir bazlama elde etmek içindir.)
Açılan hamurun ortasına yeteri kadar iç konur, önce torba gibi toplanır, ağzı büzdürülerek kapatılır.
Sonra üzerine bastırarak yassılaştırılır, bazlama şekli verilir.
Yağsız teflon bir tavada iki tarafı da pişirildikten sonra 1 tatlı kaşığı kadar sıvı yağ ile yağlanır.
Sıcak ya da ılık olarak servis yapılır.

Fırında Kuzu Pirzola Tarifi


Fırında Kuzu Pirzola Tarifi 
Malzemeleri:

  • 8 tane kuzu pirzola
  • 3 yemek kaşığı ay çiçek yağı
  • 5 tane patates
  • Yarım demek biberiye
  • Yeterince pul biber
  • Yeterince tuz
  • Yeterince karabiber

Yapılışı: 
İlk başta patatesleri soyarak işe başlayalım.
 Daha sonra yuvarlak yuvarlak doğrayalım. 
Üzerine hafifçe pul biber, karabiber ve tuz ekleyelim. 
1 yemek kaşığı sıvı yağı üzerinde gezdirelim. 
Fırın tepsisine bir güzel dizerek daha önceden 200 derece de ısıttığımız fırında pişirelim. 
Kuzu pirzolaları tuzlayarak teflon tava içerisinde 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı ile kızartalım. 
Daha sonra bir tabağa havlu kağıt sererek üzerine alalım. 
Havlu kağıtlar yağını emsinler. 
Patatesleri 20 dakika kadar pişirdikten sonra üzerine pirzolaları dizelim ve 10 dakika daha fırında pişirelim. Piştikten sonra biberiye yaprakları ile süsleyelim.  

Mengen Çorbası Tarifi Mengen Çorbası Nasıl Yapılır Yemek Tarifleri


Mengen Çorbası Tarifi
Malzemeleri:

  • 4 Yemek Kaşığı Bulgur
  • 2 yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
  • 1 adet Kuru Soğan
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 2 Yemek Kaşığı Un
  • 3 Su Bardağı Et Suyu
  • Bir Miktar Su
  • Yeterince Tuz
  • Bir Tutam Nane
  • Bir Tutam Pul Biber

Yapılışı:
İlk önce 4 yemek kaşığı bulgurumuzu haşlıyoruz.
1 yemek kaşığı kadar tereyağını tencere de eritiyoruz.
Daha sonra soğanı yemeklik doğrayarak tereyağında kavuruyoruz.
2 yemek kaşığı unu da buraya ekleyerek kavuruyoruz ve daha sonra 2 yemek kaşığı salça ekliyoruz.
İsteğe göre bir adette domates atılabilir, lezzet verir çorbamıza.
Daha sonra soğuk suyu ekliyoruz ve 3 su bardağı et sularını da ilave ediyoruz.
Haşladığımız bulguru ve baharatları da ilave ederek çorbamızı bağlıyoruz.

Mantı Nasıl Yapılır Tarifi

Mantı Tarifi Mantı Nasıl Yapılır Yemek Tarifleri, ramazan mantısı, mantılar Mantı Tarifleri, Mantı Çeşitleri, Oktay Usta Mantı Tarifleri,  Mantı Malzemeleri, Yemek Tarifleri, Mis Yemek, Mantı Pişirmek, İftar Mantısı Tarifi.

Mantı Tarifi
Malzemeleri:


Hamuru İçin:
  • 3 su bardağı un
  • Tuz
  • Su
  • 1 yumurta (isteğe bağlı)
İç Malzemesi:
  • 250 gram kadar orta yağlı kıyma
  • Nane (bir çay kaşığı)
  • Karabiber (yarım çay kaşığı)
  • Biber salçası (bir tatlı kaşığı)
  • 1 adet orta boy soğan (çok küçük doğrayalım)
  • Tuz
Sos:
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak
  • Kırmızı pul biber, nane
Hazırlanışı
Sosun yapılışı: 
Tavaya yağları alalım, tereyağı eriyince (kısık ateşte olsun yağ yanmasın), sarımsakları ekleyelim ve soteleyelim. Sonra pul biberi ilave edelim. Karıştırıp ocaktan alalım.

Hamuru hazırlayalım, kulak memesi yumuşaklığından daha sert kıvamda olsun. 20 dakika dinlendirelim, üzerine nemli bir bez örterek. İki eşit parçaya bölelim ve oklavayla 1- 2 mm inceliğinde açalım sonra da 2-3 cm lik karelere bölelim (tercihinize kalmış burası, daha ufak boyutlu isteyenler olabileceği gibi, büyük parçalar yapmak isteyende olabilir)

Bütün iç malzemeleri karıştıralım ve bu karelerin içine yerleştirelim…sonrada üçgen şeklinde kapatalım.
Diğer tarafta, geniş bir tencerede suyunu kaynatalım. Tuz ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyelim ve yaptığımız üçgen mantılarımızı kaynayan suya koyalım ve karıştıralım. Orta ısıda 8-10 dk pişirelim.Servis edeceğimiz tabaklara süzgeçli kepçeyle alalım ve üzerine yoğurdunu sonra da sosunu gezdirelim.  

Not: Yoğurdun içine sarımsak koymadım, yağda kavurmayı tercih ettim. Böylece sarımsağın kötü kokusu da önlenmiş oluyor. Tabi ki bu da bir tercihtir ama bu şekilde de çok güzel oluyor..

Terbiyeli Kuzu Nasıl Yapılır Tarifi


Terbiyeli Kuzu Tarifi 
Malzemeleri:

  • But tarafından 1 kg kuzu eti
  • 3 yumurta sarısı
  • 15-20 adet ufak arpacık soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 4 kahve fincanı su
  • 4 adet kakule (bir tür baharat, aktarlarda bulabilirsiniz)
  • 1 limon suyu
  • 2 çubuk tarçın
  • 7-8 tane karabiber
  • Tuz

Hazırlanışı
Kemiğinden ayrılan etleri iri iri doğrayın.
Etlerin yanına tencereye ayıklanmış arpacık soğanları, tereyağını, tuzu ve karabiberi ekleyin.
Her 15 dakikada 1 fincan su ekleyerek (toplam 3 kahve fincanı) 1,5 saat pişirin.
Son yarım saatte tarçın çubuklarını ve kakuleyi ekleyin.
Yumurta sarıları, limon suyu ve 1 fincan su ayrı bir yerde köpürene kadar karıştırın ve hızlı hızlı karıştırılarak tencereye ekleyin.
1-2 dakika daha ocakta tuttuktan sonra servis edin.

Valide Sultan Çorbası Tarifi

Valide Sultan Çorbası, Valide Sultan Çorbası Tarifi Valide Sultan Çorbası Nasıl Yapılır, Valide Sultan Çorbası Tarifleri, İftar Yemekleri, İfrat Çorbaları, Ramazan Yemekleri, Ramazan Çorbası, Valide Sultan Çorbası Pişirmek, Yemek Tarifleri, Mis Yemek, Çorbalar, Corbalar, Çorba Tarifleri, Çorba Çeşitleri, Valide Sultan Çorbası Malzemeleri. 


Valide Sultan Çorbası Tarifi  
Malzemeleri: 

  • 3 yemek kaşığı buğday unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı kaynamış et suyu
  • 4 bardak sıcak su
  • Bir miktar karabiber
  • Bir miktar kimyon
  • Yettiği kadar tuz

Köftesi için Malzemeleri: 

  • 250 gram köfte için hazırlanmış kıyma
  • 2 dilim kadar bayat ekmek içi
  • 1 adet kuru soğan
  • Yettiği kadar tuz
  • Bir miktar karabiber
  • Biraz kimyon

Yapılışı:
Bir kap içerisine köftelik malzemeleri alıyoruz.
Köfteleri kıvamı gelene kadar yoğurarak tepsiye birkaç kez vuruyoruz.
Daha sonra köfte harcımızı biraz dinlendiriyoruz.
Misket şekli veriyoruz.
3 kaşık unu, bir adet yumurtayı, yoğurdu, ve soğuk suyu ekleyerek kısık ateşte pişiriyoruz. 
Daha sonra sıcak et suyunu içerisine ekliyoruz. 
Kaynarken hafiften karıştırıyoruz ki topaklaşmasın. 
Kaynamaya yaklaşınca köfteleri kimyonunu ve tuzunu da ekleyerek kaynatmaya devam edelim. 
Üzerine isteğe göre nane veya kırmızı toz biber tereyağı gezdirebilirsiniz.

Büzgülü Poğaça Nasıl Yapılır Tarifi

Büzgülü Poğaça Nasıl Yapılır Tarifi Yemek Tarifleri Mis Yemek, Büzgülü Poğaça Tarifi, Büzgülü Poğaça Nasıl Yapılır Tarifi, Büzgülü Poğaça Malzemeleri, Büzgülü Poğaça Oktay Usta tarifleri, misyemek, yemek tarifleri, mis yemek, Büzgülü Poğaça Pişirmek, poğaça tarifleri, poğaça çeşitleri, poğaçalar.


Büzgülü Poğaça Tarifi 
Malzemeleri:

  • 1 Adet yumurta
  • Yarım su bardağı ayçiçek yağı
  • Yarım paket margarin
  • 1 bardak yoğurt
  • 4-5 bardak un
  • Yettiği kadar tuz
İç Malzemeleri:
  • 400 gram kıyma ( dana ) kuzu kokabilir.
  • 4 Adet patates
  • Yeterince tuz ve karabiber
  • Hamurun yağlanması için 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • Üzerine süs için susam veya çörek otu

Yapılışı: 
İlk önce unu güzelce eliyoruz ve daha sonra ortasına kuyu açıyoruz. Bu kuyunun içerisine yumurtayı ve margarini eritin döküyoruz. Hemen ardından ise yoğurdu, tuzu ve kabartma tozunu bu koyuya döküyoruz. Daha sonra hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Hamur yoğurma işlemini bitirdikten sonra ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar koparıyoruz ve beze yapıyoruz. Daha sonra hamurumuzu bir kap içerisine koyarak üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika kadar dinlendiriyoruz. Bu 30 dakikalık süreç içerisinde ise biz poğaçamızın içini hazırlayabiliriz.

Patatesleri soyarak küçük küçük kare şeklinde doğruyoruz. İçerisine kıymamızı, ayçiçeği yağımız ile birlikte tuzumuzu ve karabiberimizi ekliyoruz. Ve karışımızı güzelce karıştırıyoruz. Ondan sonra ise dinlendirdiğimiz hamuru alarak 1-2 mm kalınlığında açıyoruz ve ortasına bir kaşık yardımı ile poğaça içimizden koyuyoruz. Hamurun kenarından tutarak yukarıya doğru büzgülü bir şekilde kapıyoruz.

Daha sonra margarin ile yağladığız fırın tepsisine diziyoruz. Poğaçalarımızın da üzerlerine erittiğimiz sıvı margarinden sürelim ve daha önceden 180 derece ısıtılmış fırınımıza atalım. Üzerleri pembeleşince poğaçalarımız hazırdır.  

Sarıyer Böreği Nasıl Yapılır Tarifi


Sarıyer Böreği Tarifi
Malzemeler:
  • 4 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
  • 6 kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 4 adet yufka
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
Sos İçin Malzemeleri:
  • 1 çay bardağı sıvı yağı
  • 3 çay bardağı süt
Yapılışı:
İlk önce soğanları küçük küp şeklinde doğruyoruz. Şeker ve tuz ile beraber zeytinyağın’da renk değiştirene kadar kavuruyoruz. Soğanlar hafif pembeleşince ocağın altını kapatıyoruz. Kuş üzümü, karabiber ve kıymayı karıştırıyoruz ve böreğimizin içini hazırlıyoruz. Yufkayı tezgaha seriyoruz birinci yufkaya sadece sos karışımı sürüyoruz. İkinci yufkayı da birincinin üzerine sererek börek içinin yarısını koyuyoruz. Kalan diğer iki yufkaya da aynı işlemi yaparak börek içinin yarısını koyuyoruz. Yufkanın iki ucunu içe katlayıp büyük bir rulo yapıyoruz. Üzerine sos sürerek yağlı fırın tepsisine koyuyoruz. 180 derecelik fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz.

Haşhaşlı Mayalı Börek Nasıl Yapılır Tarifi


Haşhaşlı Mayalı Börek 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı kavrulmuş fındık veya çekilmiş ceviz
  • 7-8yemek kaşığı öğütülmüş haşhaş
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
Hamuru için;
  • 1 kg un
  • 1 paket yaş maya
  • 2 ½ su bardağı ılık süt
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: 
1 paket yaş mayanın üzerine 1 su bardağı ılık süt ve 2 adet kesme şeker ilave edilerek mayalanmaya bırakılır.
Karıştırma kabına un ve maya ilave edilir. 
Sıvıyağ, yumurta, süt ve tuz eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. 
Hamur 8 eşit parçaya ayrılır. Fındık ve öğütülmüş ezme haşhaş sıvı yağ eklenerek doğrayıcıda çekilir. 
İlk beze unlanan zeminde tepsi büyüklüğünde açılıp kenara alınır. 
İkinci beze de yanı büyüklükte açılır ve üzerine fındıklı haşhaş sürülür. 
Açılan ikinci hamur üzerine serilir, sıvı yağ gezdirildikten sonra yine fındıklı haşhaş sürülür. 
Hamur ortadan ikiye kesilir ve ilk parça sarıldıktan sonra burulup biraz çekilerek uzatılır ve eşit 2 parçaya ayrılıp yağlanmış tepsiye alınır. 
Haşhaşlı 2 kat hamurun diğer yarısı da aynı şekilde sarılıp tepsiye yerleştirilir. 
Kalan bezeler de açılıp aynı şekilde haşhaşlanıp sarılır. 
Üzerlerine yumurta beyazı ile birlikte sürülür. 
Biraz daha mayalanması için dinlendirilir.
185 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.  

Ispanaklı Tavuk Nasıl Yapılır Tarifi




Ispanaklı Tavuk Tarifi
Malzemeleri
  • 1 adet orta boy tavuk
  • 6 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin
  • Yarım kilogram ıspanak
  • 1 baş soğan
  • 1 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
Yapılışı
Tavuğu tütsüleyip temizledikten sonra bol suyla yıkayın. Soğanı soyun, havucu kazıyarak temizleyin. Bu sebzeleri tavukla birlikte tencereye koyun, 10 bardak su ilave ederek orta ateşte pişirin. Tencerenin kapağını kapatmayı ihmal etmeyin.

Diğer yandan ıspanakların kötü yapraklarını ve köklerini temizleyin. İyice yıkayın. Suyunu süzerek iri iri doğrayın.

Tavuk haşlanınca parçalara ayırın. Havanda kişniş ile birlikte macun haline getirilen sarımsağı tavada erittiğiniz yağ ile karıştırın. Tuzunu ve biberini karıştırdıktan sonra tavuk parçalarını da bu yağın içine atın ve iyice pembeleştirin.

Tavuk parçaları pembeleşince kaba yarım bardak tavuk suyu ve ıspanakları katın. Tencerenin ağzını örttükten sonra 15-20 dakika orta ısılı ateşte pişirin.

Patatesli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır Tarifi

Patatesli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır Tarifi Yemek Tarifleri,Mis Yemek, Patates Yemekleri, Pilavlar, Pilav Çeşitleri, Patates Tarifleri, Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi Patatesli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır Patatesli Bulgur Pilavı Yapmak Patatesli Bulgur Pilavı Pişirmek Patatesli Bulgur Pilavı Oktay Usta Tarifleri, Patatesli Bulgur Pilavı Tarifleri, Patatesli Bulgur Pilavı Nasıl Pişirilir, Patatesli Bulgur Pilavı Yapmak,, Patatesli Bulgur Pilavı Pişirmek Patatesli Bulgur Pilavı Oktay Usta Tarifi.

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeleri:
  • Üç tane  sivri veya çarliston biber
  • İki tane soğan
  • İki tane patates
  • İki tane kaşığı salça
  • Bir tane domates
  • İki bardak bulgur
  • Dört bardak su
  • İki yemek kaşığı margarin yağ 
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Aldığı kadar tuz
Hazırlanışı:
soğan ve biberi çok küçük olmamak kaydı ile doğruyoruz patatesleri kare şeklinde kesip önce biber sonra soğan ve patatesi yağda kavuruyoruz soğan ve biber diriliği gidene kadar kavurduktan sonra bulgur ve salçayı ve domatesi ilave edip bir kaç kez daha kavurduktan sonra suyunu ilave edip aldığı kadar tuzu ekleyip pişmeye bırakıyoruz patates ve bulgurun ayrı lezzeti damaklarda bir lezzet bırakacaktır.  

Bir Günlük Detoks Diyeti Nasıl Yapılır İşte Diyet Listesi


Bir Günlük Detoks Diyeti 
Detoks, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulmaktır.

SABAH

  • 1-2 bardak ılık su içiniz.Suyu pek sevmiyorsanız bunun yerine 1-2 bardak bitkisel çay, meyve çayı veya sebze suyu içebilirsiniz.

KAHVALTI

  • 1 su bardağı meyve suyu
  • 3-4 adet kuru kayısı veya kuru incir
  • 2-3 yemek kaşığı müsli veya meyveli yoğurt
  • 1 su bardağı az yağlı süt
  • 1 bardak ayran veya taze meyve suyu

KUŞLUK

  • 1 su bardağı taze hazırlanmış sebze veya meyve suyu karışımı
  • 1 bardak bitkisel çay veya bir meyve

ÖĞLE YEMEĞİ ÖNCESİ

  • Öğle yemeğinden 30 dakika önce 1 bardak su veya bitkisel çay

ÖĞLE

  • Haşlanmış taze sebze tabağı veya közde pişmiş taze sebze tabağı
  • 1 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt
  • İstenildiği kadar yeşil salata veya meyve tabağı
  • 3-4 adet yağsız köfte, fırınlanmış balık, tavuk eti ya da karbonhidratlı yemek. Bunlardan tercihe göre sadece birini yiyeceksiniz

İKİNDİ

  • 1 adet küçük boy elma 4 adet kepekli bisküvi

AKŞAM YEMEĞİ ÖNCESİ

  • 1 su bardağı bitkisel çay, haşlanmış taze ıhlamur, adaçayı , papatya veya limon suyu.

AKŞAM

  • Haşlanmış taze sebze tabağı
  • 1 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt
  • İstenildiği kadar yeşil salata
  • Et, tavuk ya da balık; 3 köfte kadar yağsız ızgara, haşlanmış ve fırınlanmış balık ve ya tavuk eti.

YATMADAN ÖNCE

  • 1 Bardak bitkisel çay

Peynirli Tava Böreği Tarifi Peynirli Tava Böreği Nasıl Yapılır



Peynirli Tava Böreği Tarifi
Malzemeler:

  • 3 adet hazır yufka
  • 150 gr lor peyniri
  • 150 gr tulum peyniri
  • 2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
  • 1 çorba kaşığı taze nane (kıyılmış)
  • 1 çorba kaşığı dereotu (kıyılmış)
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • ½ çay bardağı + 4 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Geniş bir kasede peynirleri ve yeşillikleri karıştırınız.
Diğer tarafta çukur bir kapta yumurtaları iyice çırpınız.
Sütü ve ½ çay bardağı zeytinyağını ilave ederek karıştırınız.
Teflon tavayı 2 çorba kaşığı yağ ile yağlayınız ve bir adet yufkayı artan kısımları her taraftan eşit taşacak şekilde ortalayarak tavaya yerleştiriniz.
Üzerine yumurtalı karışımdan fırça ile ve bol bol sürünüz.
Yufkalardan birini ikiye böldükten sonra tavaya buruş buruş bir şekilde yerleştiriniz ve yumurtalı karışımdan fırça ile ve bol bol sürünüz.
Diğer yarım yufkayı da aynı şekilde tavaya yerleştiriniz ve peynirli karışımın tamamını serperek koyunuz.
Üçüncü yufkayı da aynı işlemleri uygulayarak yerleştiriniz.
Son olarak tavadan sarkan kenarları ortaya doğru tavaya alınız.
Tavayı ocağa koyunuz ve üstü kapalı olarak kısık ateşte altı kızarana kadar pişiriniz.
Altı kızarınca böreği tavadan alınız ve kalan 2 çorba kaşığı yağla tavayı tekrar yağlayarak böreğin üstünü alta gelecek şekilde tavaya yerleştiriniz.
Altı kızarana kadar pişiriniz. 

İzmir Köftesi Tarifi İzmir Köftesi Nasıl Yapılır Tarifi



İzmir Köftesi Tarifi
Malzemeleri:
Köftesi için
  • 250 gr dana kıyma
  • 250 gr kuzu kıyma
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 orta boy soğan (rendelenmiş)
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Kekik
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (acı veya tatlı)
  • 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
  • Tuz
Sosu için
  • 1/2 kg domates (rendelenmiş)
  • 1 adet soğan (doğranmış)
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 sap biberiye
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Üzerine
1 adet domates (elma dilimi doğranmış)
4 adet yeşil sivri biber (sapı kesilmiş, çekirdekleri alınmış)
4 adet patates (soyulmuş, elma dilimi veya yuvarlak doğranmış)
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtınız.
Köfte malzemelerinin tamamını çukur bir kaba alarak güzelce yoğurunuz.
İşaret parmağı uzunluğunda rulo köfteler yaparak fırına dayanıklı derin bir tepsinin tabanına dizerek ısıttığınız fırına sürünüz.
Köfteler fırında iken soğanı bir sos tavası ya da tencerede bir kaşık zeytin yağında sarartınız ve domates püresini ekleyiniz.
Domatesleri on dakika kadar pişirdikten sonra defne yaprağı, tuz, karabiber, kekik, biberiye ve patatesleri ekleyiniz.
Bir taşım kaynattıktan sonra köfte tepsisini fırından çıkararak köftelerin üzerine dökünüz.
Sivri biber ve domates dilimlerini üzerine dizdikten sonra tekrar fırına sürünüz ve üzerleri kızarana kadar pişiriniz.
Arzu ederseniz kıyılmış maydanozla süsleyerek sıcak olarak servis yapınız. 

Taze Bakla Kaç Kalori Baklanın Kalorisi Baklanın Kalori Değeri

Çemenli Acılı Piliç Kanat Izgara Nasıl Yapılır


Acılı Piliç Kanat Izgara Tarifi   
Malzemeler
  • 1 kg piliç kanadı
  • Zeytinyağı
  • Mısır unu
  • 3 çorba kaşığı kahvaltılık çemen
Yapılışı
Geniş bir kasede çemeni zeytinyağıyla inceltip bulamaç haline getiriniz.
Piliç kanatlarını bulamaca ilave ediniz ve bütün kanatların marinat ile kaplanması için iyice harmanlayınız.
Kanatları birer birer mısır unuyla kapladıktan sonra fırın ızgarasına diziniz.
Önceden ısıttığınız  250 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar, yaklaşık 25-30 dakika pişiriniz.

Patates Musakkası Tarifi


Patates Musakkası Tarifi
Malzemeleri:

  • l kg patates (l cm kalınlığında halka doğranmış) 250 gram kıyma
  • l tane soğan (ince kıyılmış)
  • 3 çorba kaşığı sana
  • 2 tane küp doğranmış domates veya l çorba kaşığı salça (l kahve fincanı suda eritilmiş)
  • Tuz
  • Maydanoz (ince kıyılmış)

Yapılışı
Bir tavada Sana’yı kızdırıp, patatesleri yağda çevirip,bir tepsi veya tencereye yayın.
Aynı tavaya soğanı koyup, hafif kavurun. 
Sonra kıymayı ekleyip, kavurarak pişirin.
Domatesi de ekleyin, karıştırarak kavurun.
Kıymayı patateslerin üzerine yayın.
Patateslerin üzerini kaplayacak kadar su ilave edip, fırında orta ısıda yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
Maydanoz serpip, servis yapın.

Not:Kızarmış patateslerin daha hafif olmaları için, emici mutfak kağıdı üzerinde bekletip,fazla yağlarını alabilirsiniz

Akdeniz Salatası Nasıl Yapılır Tarifi


Akdeniz Salatası Tarifi
Malzemeleri:
  • 2 demet akdeniz yeşillikleri
  • 1 demet roka
  • 10 kurutulmuş domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 150 gram eski kaşar peynir
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Tuz
Yapılışı
Salataları temizleyip yıkayın ve kurulayın.
Kurutulmuş domatesleri yıkayıp kurulayın ve ince şeritler şeklinde doğrayın.
Peyniri jülyen doğrayın.
Dolmalık fıstıkları teflon tavada kavurun. Maydanozu yaprak yaprak ayırın.
Kalan zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, sumak ve tuzu bir kapta karıştırın.
Yeşillikleri servis tabağına alın.
Kurutulmuş domates ve soğanı ekleyip harmanlayın.
Zeytinyağlı sosu üzerine gezdirin.
Maydanoz yaprakları, fıstık ve peyniri serpiştirin.
Servis yapın. 

Zeytinyağlı Patlıcan Paçası Tarifi


Zeytinyağlı Patlıcan Paçası Tarifi
Malzemeleri:
  • 4 adet topan patlıcan (topak, şişman patlıcan).

Sos İçin:

  • 4 adet orta boy domates
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 4 adet taze yeşil biber
  • 10-12 diş sarmısak
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı toz şeker (6 adet kesme şeker de kullanabilirsiniz).
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber.
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Patlıcanları, saplarını kestikten sonra soyun. (alacalı ya da tam olarak soyabilirsiniz) 1,5-2 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 30-40 dakika kadar bekletin. (isterseniz patlıcanları, saplarının 1-2 santim aşağısından başlayarak uzunlamasına dörde de bölebilirsiniz. Böylece patlıcanlar yelpaze şekli alacaktır).

Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytinyağı, incecik yarım aylar halinde dilimlediğiniz soğanlar ve ince halkalar halinde doğradığınız yeşil biberleri derin bir kaba koyun. Sarmısakları da ortadan ikiye bölerek katın. Soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri de ilave edip toz şeker, tuz, karabiber ve sirkeyi de katın ve kaşıkla karıştırın. (‹sterseniz bu sosu hafifçe pişirebilirsiniz de, ama ben çiğ olarak kullanıyorum).

Geniş ve derin bir tencereye arada boşluk bırakmadan bir sıra patlıcan dizin. Üzerine hazırladığınız domatesli sosu gezdirdikten sonra tekrar patlıcan dilimleri dizin. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.

Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 30-35 dakika daha, patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alıp soğumasını bekledikten sonra servis tabağına alın. Üzerini bol miktardaki ince kıyılmış maydanozla süsleyip ılık ya da soğuk olarak servise sunun.

Izgara Köfte Tarifi


Izgara Köfte Tarifi 
Malzemeleri:
  • 500 gram az yağlı kıyma
  • 1 tane soğan
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 1tane yumurta sarısı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam kimyon
  • 6-7 sap maydanoz
  • Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı
Soğanı rendeleyip kıymaya ekleyelim. 
Bir süre suda bekletip ıslattığımız ekmek içini de ufalayarak kıymaya ilave edelim. 
İnce ince kıyılmış maydanozu ve diğer malzemeleri kattıktan sonra kıymayı iyice yoğuralım.
Kıymayı, lezzetli olması ve daha iyi yapışması için sert bir zemine bir kaç kez vurun. 
Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizle ince uzun bir şekil verin. 
Kızgın yağa atarak köfteleri pişirerek, sebzeyle servis yapın.

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi


Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi
Malzemeleri:

  • 3 bağ pazı
  • 2 soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 Tutam dereotu
  • 1 Tutam maydanoz
  • 1 Tutam taze nane
  • 1 havuç
  • Yeni bahar
  • Karabiber
  • Pul Biber
  • Kuru Nane
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Su

Hazırlanışı:
Pazıların yapraklarını haşlıyoruz. Dolmalık fıstığı zeytinyağı koyduğumuz derin bir tencereye koyup kavuruyoruz. Soğanı ince bir şekilde doğrayıp ekliyoruz.

Yıkanmış pirinçleri katıp kavurmaya devam ediyoruz. Tuz, karabiber,, kuş üzümü, yeni bahar, kuru nane ve pul biberi ekliyoruz. Üzerini geçmeyecek kadar su döküp karıştırıyoruz.

Kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra altını kapatıyoruz. Dereotu, maydanoz ve tazen naneyi ince bir şekilde doğruyoruz.

Pirince ekleyip karıştırıyoruz. Pazı yapraklarının baş kısmına harcımızdan koyup sarıyoruz. Havucu soyup dilimliyoruz. Tencerenin tabanına havuçları diziyoruz. Sardığımız sarmaları tencereye yerleştiriyoruz.

Tencereyi ocağın üzerine yerleştiriyoruz. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su döküyoruz. Zeytinyağı döküyoruz. Tuzunu serpiyoruz. Yaprakları açılmasın diye tabağı ters çevirip sarmaların üzerine koyuyoruz.

Kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişiriyoruz.

Unutkanlığa İyi Gelen Vitaminler

UNUTKANLIĞA İYİ GELEN BESİNLER
Unutkanlığı dert etmeyin
Zihin yorgunluğunu yenmek ve yüksek zekaya sahip olmakta beslenme çok önemli rol oynuyor. Ancak, şifalı bitkilerin de zekayı canlandırıcı etkileri var. Genelde yaşlılar için büyük bir sorun olan unutkanlık, artık gençlerde de görülüyor.

İki çeşit unutkanlık var.
*Birincisi basit unutkanlık, geriye dönüşü olan düzelebilen unutkanlık. Daha çok stres ve depresyonla oluşuyor.

*İkincisi ise kötü huylu unutkanlık. Hafıza kaybı, yani 'Alzheimer' hastalığı gibi beyindeki ağır hücre yıkımıyla ilgili oluşuyor. Beyindeki hücreler arası enerji transferinin bozulması, hücrelerin bilgileri kaydetme, tekrar çağırabilme, bilgileri depolayabilme ve özelliklerinin bozulması, unutkanlık olarak tanımlanıyor.

Hafıza gücünü artırmak için, vitamin almak, dengeli beslenmek, temiz havada egzersiz yapmanın yanı sıra bitkilerin şifalarından da yararlanmak mümkün.

* Kırmızı biber: İçerdiği bolca C vitamini sayesinde, uyarıcı etki göstermektedir. Özellikle acı olanı tercih edilmelidir. Dimağı kuvvetlendirici olmasının yanı sıra, soğuk algılandığında meydana gelen ağrıların giderilmesi için de iyi bir kaynaktır.

*Ceviz: Her gün bol miktarda ceviz yenilmesi, hafızayı canlı tutmaktadır. Görüntü olarak da beyni andıran bir özellik taşıması, dikkat çekicidir. Konsantrasyon güçlüğü için etkilidir.

*Üzüm: Özellikle kurutulmuş üzüm dimağı kuvvetlendirir. Sınav dönemlerinde öğrenciler için bulunmaz bir besin kaynağıdır. Unutkanlık için her gün yenilmelidir.

*Soğan: Sarımsak gibi, kan dolaşımını sağlayıcı ve kanı temizleyici etkiye sahiptir. Damarda tıkanıklık yapan maddelerin fonksiyonlarına engel olur. Beyinsel faaliyetleri artırır. Zihin yorgunluğuna iyi gelen soğan, adeta C vitamini deposu. Mikroplara karşı vücut direncini güçlendirirken, damar sertliği, grip, astım ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu koruyor. Böbreklerde taş ve kumların düşürülmesinde de önemli rol oynuyor.

*Buğday: Buğday unu; konsantrasyon bozuklukları ve ilgisizlik gibi durumlarda, dikkat eksikliğinde öğrencilerin yardımcısı olarak düşünülebilir. İçerdiği E vitamini sayesinde de hücrelerin yenilenmesinde rol oynar ve birçok minarelleri de içermektedir (B1, Ca, Mg, F, K, Fe, Zn, fosfatlar, vb.).

BİBERİYE ZİHİN AÇIYOR
*Biberiye: Dolaşım sistemini düzenleyici ve zihin açıcı etkisi bulunuyor.

*Karanfil: Çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde hafızayı kuvvetlendiriyor, zihni açıcı ve unutkanlığı geçirici etli gösteriyor. Bu çay, kalp çarpıntısına iyi geliyor. Ayrıca, dişleri kuvvetlendirici etkisi de var.

*Ahududu: Bahçelerde yetiştirilebilen bir bitkidir. İnsana zindelik verir. İyi bir zihinsel
yorgunluğu giderici özelliğe sahiptir.

*Kereviz: Unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar sökücü özelliği var. B vitamini, demir ve kireç içeren kereviz, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma da da faydalıdır. Kaynak.takvim

Kakaolu Islak Kurabiye Nasıl Yapılır Tarifi



Kakaolu Islak Kurabiye Tarifi
Malzemeler
  • Bir paket margarin
  • Üç çorba kaşığı kakao
  • İki tane yumurta
  • Bir su bardağı şeker
  • Bir paket kabartma tozu
Kurabiye şerbeti için:
  • Bir su bardağı şeker
  • İki su bardağı soğuk su
Hazırlanışı
Öncelikle iki su bardağı su ve iki su bardağı şekerle şerbet yapılarak soğuması için dolaba koyulur. Daha sonra tüm malzemeler katıştırılarak hamur haline getirilir. Tepsiye kurabiye şekli verilerek dizilir. Daha önceden ısıttığımız fırına verilerek pişirilir. 

Fırından çıkardıktan sonra soğuk şerbete batırılıp çıkartılır. İsteğe bağlı olarak üzerine hindistan cevizi serpilebilir. 

Adıyaman Tavası Nasıl Yapılır Tarifi


Adıyaman Tavası Tarifi
Malzemeleri:
1.5 kilo koyun eti kuşbaşı
250 gram çekilmiş kuyruk yağı
5 kilo domates
1.5 kilo patlıcan
250 gram yeşil biber
100 gram sarımsak
Yeteri kadar tuz

Yapılışı
Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır, 
Tavaya doğranmış et koyulur
Soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir.
Üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve fırına verilir.
Piştikten sonra servis yapılır.

Not: Malzemeleri orantılı olarak azaltıp artırabilirsiniz.

Zeytinli Poğaça Oktay Usta Tarifi


Zeytinli Poğaça Oktay Usta Tarifi
Malzemeleri 

  • Zeytinli poğaça malzemeleri
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Alabildiği kadar un
  • 1 su bardağı çekirdeği çıkartılmış zeytin
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta

Yapılışı
Ilık sütün içine yaş mayayı ekleyip kaşıkla karıştırarak eritin. 
Çukurca bir kaba bu karışımı aktarın. 
Üzerine soğuk sütü, toz şekeri, sıvı yağı, tuzu ekleyin ve karıştırın. 
Üzerine azar azar un ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 
Hamur kıvamını tutturunca üzerine bir bez örterek yarım saat kadar oda sıcaklığında mayalanmasını bekleyin. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. 
Kopardığınız parçaları tezgahta yuvarlak olacak şekilde açın. 
Zeytin tanelerini arasına serpiştirerek rulo halinde sarın ve avuç içinizde tekrardan yuvarlak hale getirin. Hazırladığınız poğaça hamurlarını margarinle yağlanmış fırın tepsisine dizin.
1 adet yumurtayı bir kapta çırpın ve fırça yardımıyla poğaçaların üzerine sürün. 
Poğaçaları önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin.  

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi


Kabak Sarma Bulgurlu Köfte Tarifi 
Malzemeleri:
  • 4 adet kabak
  • Yarım kilo köftelik kıyma
  • Yarım kilo köftelik bulgur
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tereyağı
  • Yoğurt
  • Nane
  •  Yenibahar ( çok az )
  • 2 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Kabakların dış yüzeyini önce, soyma aletinin tırtıklı yüzü ile soyuyoruz.
Soyulan Kabakları 2 parmak kalınlığında doğrayıp, içlerini çıkartıp beklemeye alıyoruz.
Kıymayı bir kap içinde bulgur ile ve aruzunuza gore baharat ekleyerek iyicene yoğuruyoruz. Kimyonu çok sevdiğimden biraz fazla koyuyorum, çiğ köfteye yakın bir kokusu oluyor. Arzuya göre 1 diş sarımsakta eklenebilir
Yoğurma işleminden sonra biraz  dinlendirmeye alıyoruz.
Kabakların içlerini kıyma karışımı ile dolduruyoruz. Yanlız çok doldurmayın, suda haşlanırken buldurlar şişeceği için şekilleri bozulabilir.
Orta boy bir tencere içine dizip uzerine yarım bardan su dökerek orta ateşte pişiriyoruz. Yaklaşık 15dakika içinde pişmiş oluyor.
Pişen kabaklı köfteleri, yayvan bir tabağa alıyoruz, uzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı nane ekleyip servis yapabilirsiniz.
Not: Aşırı sıcakken yoğurdu eklerseniz, yoğurt sıcaklatan etkilendiği için görüntüsü ve tadı bozulacaktır.