Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi


Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi 
Malzemeleri:
  • İki su bardağı pirinç
  • İki tane orta boy soğan
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Bir tane limon
  • Bir tatlı kaşığı tarçın
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • ir tatlı kaşığı yenibahar
  • İki yemek kaşığı kuş üzümü
  • İki yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1.5 yemek kaşığı nane
  • Üçdiş sarımsak
  • Bir tatlı kaşığı biber salçası
  • Birtatlı kaşığı domates salçası
  • Bir çay bardağı sıcak su
  • İki tane kesme şeker veya 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir çay kaşığı tuz

Yapılışı
Yaprak sarmasını yapmaya pirinçleri ıslatarak başlıyoruz. Pirinçleri bir kaba alın ve üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ekleyin. Ortalama yarım saat bekletin. 

Siz bu arada salamura yaprakları haşlamak için tencereye alın. Yaprakların üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ekleyip 10 dakika haşlayın. Eğer yaprakları haşlarken sıcak suyu 1-2 kez değiştirirseniz, yapraklar tuzunu atacağı için daha lezzetli olacaktır.

Sarma içini hazırlamak için zeytinyağını tencereye alın ve kızdırın. Kızgın zeytinyağına ince ince doğradığınız soğanları ekleyin ve 1-2 dakika karıştırın. Ardından yine ince ince doğradığınız sarımsakları da ekleyin. 1-2 karıştırdıktan sonra dolmalık fıstıkları da ekleyin. Soğanlar pembeleşene, fıstıklar sararana kadar karıştırarak kavurun. Soğanlar pembeleşince üzerine küçük doğranmış etinizi ekleyin. Etler renk değiştirene kadar karıştırarak kavurmaya devam edin.

Et renk değiştirdiğinde üzerine salçayı, kuş üzümlerini ve şekeri ekleyip 1-2 kez karıştırın. Ardından 1 tatlı kaşığı tarçın, karabiber, yenibahar ve 1.5 yemek kaşığı naneyi ekleyip 1-2 kez karıştırın. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri malzemelerin üzerine ekleyip, yarım limonun suyunu da üzerine sıkın. Bu şekilde 5-6 dakika karıştırarak pişirin. İnce ince doğradığınız maydanozlarla birlikte, 1 çay bardağı sıcak su ekleyip, karıştırmaya devam edin. İç karışım suyunu çekene kadar pişirin. Pişen harcı 5 dakika soğumaya bırakın.

Yaprak sarmasını sararken yaprakların parlak yüzeyi alta gelecek şekilde serin. Ortasına hazırladığınız iç harçtan koyup yanlarını içe alarak sarın.  

Sarma işlemi bittikten sonra yaprak sarmasını pişireceğiniz tencerenin dibinin yanmaması için 3-4 tane yaprak dizin. Üzerine hazırladığınız sarmaları sıkışık olacak şekilde dizin. Tüm sarmaları dizip, en üste de kalan yarım limonu yuvarlak dilimler halinde kesip, dizin. Onun üzerine de 2 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirerek dökün. Ekşi olmasını isterseniz ekstradan nar ekşisi ya da limon tuzu kullanabilirsiniz. 

Sarmaların üzerini hafif geçecek kadar su ekleyin. Tencerenizin üzerine dolma taşı ya da tencere genişliğinde bir tabağı ters çevirip koyun. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte pişirin. Su kaynayınca ocağın altını kısıp, yaklaşık 30 dakika pişirin.