Patatesli Sulu Köfte Tarifi


Patatesli Sulu Köfte Tarifi
Malzemeleri:
  • İki tane orta boy patates
  • 400 gram kıyma
  • İki tane orta boy kuru soğan
  • 8-10 dal maydanoz
  • İki yemek kaşığı bulgur ya da pirinç
  • Bir tatlı kaşığı un veya 2 dilim bayat ekmek
  • Bir tane yumurta
  • Bir tane kaşığı domates salçası
  • Bir tane kaşığı biber salçası
  • Üç yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kekik
  • Köfteyi kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı: 
Genişçe bir kaba oda sıcaklığındaki kıymayı alın. 
Üzerine soğanlardan bir tanesini rendeleyip ekleyin (diğer soğanı daha sonra kullanacağız). 
Maydanozları ince ince kıyıp malzemeleri üzerine ekleyin. 
Bulguru, unu, yumurtanın akını ve birer çay kaşığı baharatları (tuz, karabiber, pul biber ve kekik) ekleyin. 
Bu arada isterseniz bulgur yerine pirinç, un yerine 2 dilim bayat ekmek de kullanabilirsiniz. 
Kaba aldığınız tüm malzemeleri elinizle iyice yoğurun. 
Kıvamını aldıktan sonra un serpiştirdiğiniz tepsiye, fındık kadar misketler yaparak dizin. 
Tepsiyi hafiften sallayarak tüm köftelerin una bulanmasını sağlayın. 
Bu şekilde köfteleri 10 dakika dinlenmeye bırakın. 
Siz bu arada yemeğinizi yapacağınız tencereye 3 yemek kaşığı zeytinyağını alın. 
Zeytinyağını kızdırıp üzerine ince ince doğradığınız 1 adet kuru soğanı ekleyin. 
Soğanlar pembeleşene kadar karıştırarak pişirin. 
Soğanlar pembeleştiğinde üzerine salçaları ekleyin ve 1-2 kez karıştırın. 
Köfte harcına eklediğiniz baharatların aynısından tencereye de ekleyin ve yine karıştırın. 
Karışımın üzerine küp küp doğradığınız patatesleri de ekleyin ve yine karıştırın. 
Patateslerin üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. 
Bu şekilde patatesleri yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika orta ateşte pişirin.
Yemeğiniz pişerken siz de 10 dakika beklettiğiniz köfteleri kızartmaya geçin. 
İyice kızdırdığınız sıvı yağa köfteleri alın ve kızartın. 
Köfteleri kızarttıktan sonra patateslerin yeterince yumuşamasını beklemeye geçin. 
Ara ara çatal yardımıyla patateslerin yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin. 
Patateslerin püre yapacak kadar yumuşamasına gerek yok çünkü 20 dakika kadar da köfteler ile pişireceğiz.
Patatesler istenilen kıvama geldiğinde tencerenize köfteleri de yavaş yavaş tencerenize ekleyin ve karıştırın. Bu şekilde kısık ateşte yaklaşık 15 dakika patatesli sulu köftenizi pişirin. 
Ayırdığınız yumurtanın sarısını  2 yemek kaşığı sıcak su ile karıştırın ve tencerenize dökün.
Yumurta sarısını ekledikten sonra yaklaşık 5 dakika daha pişirin ve tencerenizin altını kapatın. 
Patatesli sulu köfteyi sıcak sıcak servis yapın.