Haşhaşlı Mayalı Börek Nasıl Yapılır Tarifi


Haşhaşlı Mayalı Börek 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı kavrulmuş fındık veya çekilmiş ceviz
  • 7-8yemek kaşığı öğütülmüş haşhaş
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
Hamuru için;
  • 1 kg un
  • 1 paket yaş maya
  • 2 ½ su bardağı ılık süt
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: 
1 paket yaş mayanın üzerine 1 su bardağı ılık süt ve 2 adet kesme şeker ilave edilerek mayalanmaya bırakılır.
Karıştırma kabına un ve maya ilave edilir. 
Sıvıyağ, yumurta, süt ve tuz eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. 
Hamur 8 eşit parçaya ayrılır. Fındık ve öğütülmüş ezme haşhaş sıvı yağ eklenerek doğrayıcıda çekilir. 
İlk beze unlanan zeminde tepsi büyüklüğünde açılıp kenara alınır. 
İkinci beze de yanı büyüklükte açılır ve üzerine fındıklı haşhaş sürülür. 
Açılan ikinci hamur üzerine serilir, sıvı yağ gezdirildikten sonra yine fındıklı haşhaş sürülür. 
Hamur ortadan ikiye kesilir ve ilk parça sarıldıktan sonra burulup biraz çekilerek uzatılır ve eşit 2 parçaya ayrılıp yağlanmış tepsiye alınır. 
Haşhaşlı 2 kat hamurun diğer yarısı da aynı şekilde sarılıp tepsiye yerleştirilir. 
Kalan bezeler de açılıp aynı şekilde haşhaşlanıp sarılır. 
Üzerlerine yumurta beyazı ile birlikte sürülür. 
Biraz daha mayalanması için dinlendirilir.
185 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.  

Hiç yorum yok :